понедељак, 25. јануар 2010.

Дрворед у Булевару краља Александра треба обновити због опасности по грађане и имовину

На захтев ЈКП „Зеленило – Београд”, Шумарски факултет је урадио две студије о стању дрвореда у Булевару краља Александра. Резултати студија, које су рађене још 2005. и 2008. године, истоветни су када је у питању перспектива стабала и потврђују чињеницу да је овај дрворед због старости најосетљивији у граду и да га због болести и опасности по грађане и имовину треба обновити.

– У дрвореду који се налази у Булевару краља Александра од 1995. до 1997. направљени су велики пресеци на крошњама који не могу да зарасту и захватила их је централна трулеж. Остао је само један део који је здрав, а на њега се настављају гране дужине по седам и више метара, пречника од 10 до 15 центиметара. Та стабла представљају потенцијалну опасност за безбедност грађана. У протекле две године већ су посечене гране на потезу до Ђерма, али је то само привремена мера јер би због трулежи ова стабла требало врло брзо да се уклоне и замене новим – каже професор Чедомир Марковић, аутор студије која је урађена још 2008. године.

Према његовим речима, овај потез од Вуковог споменика до Цветкове пијаце  има око 400 стабала и око 70 одсто је до те мере захваћено трулежом да би за неких седам до десет година требало да се замене. Детаљно је прегледано свако стабло, свака крошња, на сваком стаблу је евидентирана трулеж, а највећи део је до те мере оштећен да му нема спаса.

Дражен Тица, директор сектора одржавања у ЈКП „Зеленило – Београд”, каже да је пројектом ЦИП-а у Булевару краља Александра предвиђена потпуна реконструкција ове саобраћајнице тако да и остали комуналци својим инсталацијама улазе у зону кореновог система, и на тај начин га засецају.

– Када се ради комплетна реконструкција, потребно је да се уради и комплетна реконструкција дрвореда на том делу улице – тврди Тица и додаје да би се, без обзира на реконструкцију Булевара краља Александра, животни циклус овог дрвореда завршио за највише десет година и морао би се сећи. Можда не одједном, али сукцесивно свакако.

Садња нових стабала радиће се у сарадњи са Шумарским факултетом и Републичким шумарским институтом. Намера је да се направи једна врста округлог стола на коме би учествовали еминентни стручњаци из струке и договорили се шта је најбоље да се засади.

– Грађанима је врло битно рећи да нове саднице нису саднице од годину, две дана, већ од седам до десет година и већ су формиране. Оне ће врло брзо преузети функцију већ постојећих и зато је боље засадити их сада па за седам година имати прави дрворед, него чекати наредних десет година да се та стабла сруше па онда садити нова – тврди професор Чедомир Марковић, напомињући да ће премештањем колосека у средњи део булевара убудуће бити лакши прилаз крошњама и орезивање стабала. Он опомиње да су још неки дрвореди у најужем делу града у врло лошем стању и да ће морати да се засаде нови.