уторак, 2. март 2010.

Уграђује се преграда на Старом чукаричком колектору

ЈКП „Београдски водовод и канализација” приводи крају уградњу преграде на Старом чукаричком колектору, која ће у случају високог водостаја Саве спречити да се вода излије у нижу зону Булевара војводе Мишића. Циљ радова је да се ова саобраћајница припреми за заштиту од евентуалне поплаве.

– Ово преусмерење тока воде омогућено је изградњом везне грађевине између старог и новог чукаричког колектора, после поплаве 2006. године. Од сада у случају поплава и високог нивоа Саве, до Булевара војводе Мишића неће долазити велика количина воде и знатно ће се смањити изливање тамо где се то дешавало пре три године. Везним колектором пролази 1.500 литара воде у секунди, а постављањем челичне преграде, која по потреби може да се подигне и спусти, потпуно ће се спречити доток воде у Стари мокролушки колектор – рекао је Зоран Матић, руководилац Сектора канализационе мреже овог предузећа.

Висок водостај Саве може да проузрокује и успоравање протока воде у Старом мокролушком и Старом чукаричком колектору, као и изливање у Булевару војводе Мишића. Преусмеравањем дотока на Нови чукарички колектор, који је знатно већег капацитета и прикључен на црпну станицу „Мостар”, стварају се услови да се вода препумпава у Саву и при високим водостајима.