среда, 3. март 2010.

Неопходна замена дрвореда у Булевару краља Александра

Поводом замене дрвореда и реконструкције Булевара краља Александра, ЈКП „Зеленило – Београд” још једном подсећа  да су се оцене стручњака изнесене у два елабората показале као тачне.

Забуна, међутим, настаjе јер се трулеж у највећем броју случајева примећује у рачвању дебла и крошњама, али и у самим деблима, тако да се на пању и деблу до 1,5 метара висине, тачније до рачвања, не може увек видети. Санација ових стабала орезивањем, овог пута до самог дебла, само би убрзала њихово пропадање. 

Због тога у ЈКП „Зеленило – Београд” истичу да су у више наврата упозоравали да се трулеж не види са земље и да зато можда стабла изгледају здрава, али су она у ствари болесна.

– Напомињем да су одлуке донете на основу два елабората Шумарског факултета о стању и санацији дрвореда у Булевару краља Александра, у којима се констатује веома лоше стање стабала. Елаборати су рађени 2006. и 2008. године у време када се није ни знало да ће се радити реконструкција ове улице – поновио је за Беоинфо Радован Драшкић, директор ЈКП „Зеленило – Београд”.

Имајући у виду овакву стручну оцену дрвореда, донета је одлука о његовој замени.

Како је предлог  ЈКП „Зеленило – Београд” да се постојећи дрворед замени садницама пречника између 15 и 20 центиметара и висине преко 10 метара, нови дрворед ће практично тренутно преузети функцију постојећег, чиме ће се побољшати квалитет живота грађана у Булевару краља Александра, наводи се у саопштењу ЈКП „Зеленило – Београд”.