понедељак, 8. март 2010.

Kампањa против старосне дискриминације жена

Заменик градоначелника Милан Кркобабић приредио је данас чајанку на којој је симболично на Дан жена најављена кампања против старосне дискриминације жена. Кампања ће бити организована у сарадњи са хуманитарном организацијом „Diva donation”, коју предводе Исидора Бјелица и Драгана Грнчарски.

– Прошло је сто година откад су неке храбре и паметне жене поставиле питање равноправности и нисам сигуран да су добијени одговори нити да је њихов ангажман уродио плодом. Нема потребе да се појашњава положај жена данас јер се он види на сваком кораку. Када жена треба да постане мајка, ми је кажњавамо тако што јој узимамо 35 одсто зараде. Поред тога, на бројним конкурсима посебно је наглашено да кандидаткиња не сме бити старија од 28 година. Град, са своје стране, донео је одлуку да трудницама, али и незапосленим породиљама помаже тако што првима дотира тих 35 одсто зараде, а другима даје једнократну помоћ. Зато не желим да верујем да у вези с тим не може ништа да се уради јер ће град помагати и убудуће, а од паметних, храбрих и умних жена очекујем да поставе иста питања као пре једног века. Проблем дискриминације жена није идеолошко нити политичко питање, већ цивилизацијско – казао је Кркобабић.

Исидора Бјелица истакла је податак да се у спроведеној анкети на хиљаду испитаница чак 98 одсто њих изјаснило да је трпело или трпи неку врсту сегрегације. Хуманитарна организација „Diva donation” организоваће у априлу модну ревију, где ће модели бити жене старије од 35 година, које ће носећи црвену одећу симболично показати своју срећу и младост.  

Поред на десетине жена из сфера економије, здравства, судства, уметности, новинарства, које су својим доласком подржале кампању, пријему је присуствовао и Владан Ђукић, градски секретар за социјалну заштиту.