субота, 13. март 2010.

Бесплатни уџбеници и за ученике петих разреда

Према одлуци градоначелника Београда бесплатне уџбенике у новој школској години, поред првака, добиће и око 16.000 ученика петих разреда београдских основних школа. Куповина уџбеника биће финансирана средствима из буџета града.

– Све директоре основних школа обавестили смо о одлуци градоначелника да ће град купити комплете уџбеника за пети разред. Оне школе које су већ покренуле одређене процедуре у вези са набавком уџбеника, односно тамо где су родитељи већ уплатили одређена средства на школске рачуне како би у претплати набавили уџбенике, обавезале су се да тај новац врате. Такође, у разговорима са Министарством просвете дефинисаћемо шта све чини обавезан комплет уџбеника за пети разред – рекао је Владимир Тодић, секретар за образовање.

Према његовим речима, са надлежнима у Министарству просвете разговараће се и о оним питањима која се тичу лиценцирања уџбеника. Тек после тога школе ће Секретаријату за образовање доставити списак уџбеника за које су се оне определиле. Град ће их купити од издавача за које се школе унапред определе и који имају лиценце за те уџбенике.

Помоћ града родитељима ученика петих разреда биће значајна, јер се цене комплета, од издавача до издавача, крећу од седам па до дест хиљада динара.
– Подржали смо акцију града да купи уџбенике за ученике петих разреда. У нашој школи неки родитељи су већ уплатили прву рату за књиге, али никакав проблем неће бити да им се тај новац врати. Комплет за пети разред са помоћним уџбеницима кошта 7.053 динара – рекао је за Беоинфо Илија Јовичић, директор земунске Основне школе „Лазар Саватић”.

У Основној школи „Соња Маринковић” комплет уџбеника за пети разред кошта 7.630 динара. – Цене се разликују од школе до школе, у зависности од тога шта је у  комплету. Добијање бесплатних уџбеника од града много значи родитељима наших око 70 ученика петих разреда, јер ће им олакшати почетак нове школске године – рекла је Јасмина Филиповић, директорка Основне школе „Соња Маринковић”.