уторак, 16. март 2010.

Отворен вртић „Изворчић 2” у Раковици

Секретарка за дечју заштиту Љиљана Јовчић данас је у Раковици отворила вртић „Изворчић 2” у коме ће боравити око 35 предшколаца. Овај пословни простор града, у коме се некада налазила „Беобанка”, уступљен је предшколској установи без плаћања накнаде. За адаптацију простора, површине око 100 квадратних метара, из градског буџета утрошено је око четири милиона динара. Овај објекат налази се преко пута истоименог вртића, чија реконструкција ће почети следеће недеље, у улици Славољуба Вуксановића.

– Прошле седмице отворили смо у Сремчици вртић „Горицу”, а данас у Раковици простор који смо на коришћење добили од Агенције за пословни простор града и који смо за само 45 дана потпуно адаптирали и прилагодили за боравак 35 предшколаца. Они ће овде проводити не четири, него 11 сати. Добро је што се овај објекат налази преко пута „Изворчића 1” јер ће се тако он, после реконструкције и адаптације, растеретити. Акција потпуног укидања листе чекања за децу чија су оба родитеља запослена се наставља. Захваљујући ангажовању саме предшколске установе, у току ове године отворићемо још један вртић, величине 300 квадрата у Реснику, а захваљујући општини Раковица још један, такође од 300 квадрата, близу општинске зграде. Следеће седмице видимо се у Белом Потоку, који ће добити свој први вртић и тада ћете уједно и видети како од једног старог Дома културе може да се направи нешто што је украс места – рекла је Љиљана Јовчић.

У „Изворчићу 2” изведени су молерско-фарбарски радови, радови на електроинсталацијама, водоводној мрежи и санитарним чворовима. Објекат има и дистрибутивну кухињу.

– Општина је већ направила вртић изнад управне зграде, који похађа педесетак малишана узраста од две до шест година. Направићемо још једно одељење и тада ћемо раздвојити децу. У једном ће бити она до три године, а у другом до шест. На општини има још доста слободних простора, углавном пословног простора који је празан, а са отварањем неколико овде најављених вртића у Раковици неће бити листе чекања – казао је Бојан Милић, председник општине Раковица.

Предшколска установа „Раковица” у свом саставу има 12 наменски грађених објеката у којима борави око 3.467 деце, 2.701 малишан вртићког и 766 јасленог узраста. О њима брине 448 запослених.