среда, 17. март 2010.

Међународно такмичење Музичке омладине за виолончелисте

Четрдесето међународно такмичење Музичке омладине, једне од 11 манифестација од посебног значаја за град, одржаће се од 21. до 30. марта у Београду, у дворани Коларчеве задужбине, речено је на данашњој конференцији за новинаре. Организатор је Музичка омладина Београда, која је као национална секција члан Међународне федерације музичке омладине под окриљем Унеска.

– Већ четири деценије, Међународно такмичење Музичке омладине у нашем главном граду представља један од најзначајнијих корака у интернационалним каријерама младих музичких уметника, будући да им победа на београдском надметању отвара врата великих међународних концертних подијума и фестивала – рекла је секретарка за културу Ивана Авжнер.

За овогодишње такмичење, посвећено виолончелу и музици 20. века, пријавила су се укупно 64 кандидата из 20 земаља света: Кореје, САД, Русије, Турске, Белгије, Кине, Украјине, Узбекистана, Бугарске, Бразила, Шпаније, Летоније, Пољске, Хрватске, Италије, Словеније, Француске, Норвешке, Мађарске и Србије. Њихове наступе оцењиваће међународни жири којем председава славна челисткиња Наталија Гутман, а у њему ће се наћи и први победник београдског такмичења из 1975. године Минео Хајаши из Јапана. 

– У плану за ову годину било је да се на подијумима појаве не само виолончелисти већ и мајстори гитаре, али смо се због економске кризе усредсредили на виолончело. То је уродило плодом јер се први пут пријавило више од 60 такмичара, од којих је изабрано око 40. Београд је постао привлачан за младе музичаре, а римски бројеви XL, који су у називу фестивала, симболично говоре о величини такмичења – казала је Мирјана Томић, директорка Међународног такмичења Музичке омладине.

Покровитељ такмичења је Секретаријат за културу, који је за реализацију ове манифестације издвојио 8.000.000 динара.