четвртак, 18. март 2010.

У Првој београдској гимназији постављене рампе за ученике са посебним потребама

Владимир Глигорић, ученик првог један разреда Прве београдске гимназије, оболео од церебралне парализе, од данас више неће морати да чека помоћ својих другара како би прелазио из једне учионице у другу, већ ће то чинити самостално, путем рампи које су постављене у овој школи.

– До данас сам морао да устајем раније и ослањам се на помоћ војника на цивилном служењу војног рока и својих другара како бих улазио у кабинете. Убудуће ћу у школу полазити кад и сви моји вршњаци, а кретање школом биће ми знатно лакше – рекао је Владимир.

Поред овог дечака, Прву београдску гимназију похађају још два ученика оболела од ове тешке болести. Пројекат постављања рампи и адаптације тоалета заједнички су рeализовали Секретаријат за образовање, Саветодавно тело за особе са инвалидитетом при кабинету градоначелика и општине Стари град. Тај посао коштао је око 700.000 динара.

– Током протеклих неколико година овакве рампе поставили смо у десетак београдских основних и средњих школа. Ускоро ћемо имати састанак са директорима свих београдских школа како бисмо утврдили потребе осталих школа за прилазним рампама и адаптацијом тоалета. Намера нам је да све школе у Београду адаптирамо такко да ученици са инвалидитетом без тешкоћа могу да похађају наставу. Све нове школе које градимо у Београду биће опремљене рампама и лифтовима за ученике са посебним потребама – рекао је Владимир Тодић, секретар за образовање.

Председник Саветодавног тела за особе за инвалидитетом при кабинету градоначелника Београда Дарко Ивић потврдио је да ће у свим београдским школама бити инсталирана опрема неопходна за кретање ученика са посебним потребама и изразио уверење да ће тај посао бити завршен у наредних годину дана.

Општине Савски ванац, Врачар и Стари град намеравају да запосле 15 особа као личне асистенте особама са инвалидитетом, рекао је Ристо Рацо, члан Општинског већа Старог града, и изразио задовољство због успешног заједничког рада градске и општинске власти.