понедељак, 22. март 2010.

У Старом двору обележен Светски дан вода

Србија има обиље водних токова и ми их, хтели то или не, морамо сачувати, јер је вода веома битан и значајан природни ресурс. У Београду је имамо довољно, али када се прошетамо обалама Саве и Дунава, тамо можемо видети свашта. Наши грађани у реке бацају свакакав отпад. Зато их треба још једном подсетити да ту још употребљиву воду, воду која још није загађена, сви заједно морамо да сачувамо, рекао је заменик градоначелника Милан Кркобабић данас у Старом двору на прослави поводом Светског дана вода, који се ове године обележава под мотом „Чисте воде за здравији свет”.

– Ситуација са пијаћим водама данас је у свету алармантна. И Србија ће се наћи у истој ситуацији уколико не буде нашла памети, енергије и новца да се позабави тим проблемом. Данас у свету готово две милијарде људи нема адекватну воду за пиће, па због тога дневно умире пет хиљада људи и четири хиљаде деце. Делови света у којима се то догађа нису далеко од Србије. Београд се наравно може подичити својим рекама, својим водама, али се Београд не може подичити својим односом према тим рекама. Он лежи на свом највећем богатству, а то су подземни извори пијаћих вода којих у будућности неће бити довољно уколико се према њима не будемо односили како треба. Секретаријат за заштиту животне средине већ годинама чини све што може да заштити  наше подземне воде, дакле изворишта пијаће воде, али тешко излазимо на крај са дивљом градњом – рекао је Горан Триван, секретар за заштиту животне средине.

На данашњој прослави представљени су и бројни пројекти посвећени заштити водених токова и квалитета воде у Србији, а заслужним појединцима и установама из области заштите вода и водопривреде додељене су повеље. Организатор прославе је Управа за воде Секретаријата за комуналне и стамбене послове, заједно са Секретаријатом за заштиту животне средине, ЈВП „Београдводе” и ЈКП „Београдски водовод и канализација”.