уторак, 23. март 2010.

Установљењe посебне награде града Београда

Током манифестације „Дани Београда”, која се одржава од 16. до 19. априла, ове године ће, поред постојећих награда града Београда, по први пут бити додељена и признања за најбољег индивидуалног пољопривредног произвођача, награде за хероја Београда, као и награде за појединце заслужне за трајан допринос развоју града. Од ове године биће установљена и специјална признања града Београда, речено је на данашњој конференцији за новинаре у Старом двору.

– Велико ми је задовољство што ће бити исправљена вишедеценијска грешка на рачун оних од којих цео град живи и што ће на иницијативу градоначелника награде добијати грађани који су се истакли и у неким другим областима. Позив на конкурс биће јаван, а пропозиције за кандидатуру биће накнадно објављене. Желим да нагласим да награда за хероја града Београда није награда за подвиг године, већ се додељује људима који се боре са бројним животним препрекама, болестима, хендикепом, немаштином, те их никако не смемо заборавити – рекла је Радмила Хрустановић, помоћница градоначелника и председница комисије за избор хероја Београда.

Станија Вишекруна, заменица секретара за привреду, истакла је да  установљење награде за најбољег индивидуалног пољопривредног произвођача показује да живот на селу постаје атрактиван и посебно је нагласила да је град ове године издвојио три пута више средстава из буџета за развој пољопривреде. Она је објаснила да право учешћа на јавном конкурсу, који ће за који дан бити објављен, имају власници регистрованих пољопривредних газдинстава на територији Београда, као и чланови породичног домаћинства, уписани у регистар пољопривредног газдинства. Према речима Захарија Трнавчевића, ово је први пут да град Београд у ред истакнутих грађана сврстава пољопривреднике, што за њих представља изузетан подстрек да раде, не само због награде већ и због резултата.

Александар Шапић, помоћник градоначелника, као председник Комисије за доделу награде за изузетност, објаснио је да се ова награда додељује грађанима који су остварили трајни допринос у свим оним вредностима на којима почива друштво, те да је немогуће да буде временски ограничена.

Критеријуми за доделу награде биће накнадно утврђени и наведени у конкурсу, а право предлога имају сва физичка и правна лица. Јавни конкурс за све три награде биће објављен за неколико дана, а признања ће бити додељена током трајања „Дана Београда”.

Конференцији су присуствовали и Александар Пековић, заменик секретара за културу, и глумица Бранка Веселиновић, која је својим хуманитарним радом одавно сврстана међу својеврсне београдске хероје.