среда, 31. март 2010.

Са падом водостаја почиње чишћење београдских обала

Чим дође до пада водостаја, београдска комунална предузећа координирано ће почети велику пролећну акцију чишћења  приобаља.

– „Београдводе” и сва надлежна градска предузећа, „Чистоћа”, „Зеленило” и други ће, чим дође до потребног пада водостаја, изаћи на терен и започети акцију чишћења. Овај посао до сада није могао бити обављен управо због високог водостаја и сталног наношења нових количина отпада из горњих токова Саве и Дунава. Тренутно водостај варира, али се надамо да ће хидрометеоролошки услови ускоро бити повољнији и да ће екипе моћи да изађу на терен и започну са чишћењем речних обала – рекао је Милош Миловановић, директор ЈВП „Београдводе”.

Радован Драшкић, директор ЈКП „Зеленило – Београд”, каже да су екипе овог предузећа такође спремне за предстојеће чишћење обала.

– Заједничка акција обухватаће сечу самониклог шибља израслог из обалоутврда, уклањање наплавине, сређивање шеталишта, а цео посао се обавља и са обале и са реке. За овај посао ЈКП „Зеленило – Београд” има и посебно пловило које омогућава ефикасно уклањање отпада са неприступачних места – рекао је Драшкић.

Александар Стаменковић, директор ЈКП „Градска чистоћа”, истиче да је ово предузеће увек учествовало у  акцијама и да ће тако бити и овог пролећа. На пословима ће бити ангажован велики број радника и ангажована сва потребна возила „Чистоће”, попут смећара, утоваривача, кипера и друга механизација, каже Стаменковић.

„Београдводе” ће ове године први пут почети и са чишћењем муља са обале Саве, на потезу од Блока 45 до Блока 70а, чиме ће се онемогућити настајање веће количине наплавина, односно отпадних материја које сваке године загађују обале београдских река.

– Најбоља ситуација би била да при најнижем водостају немамо наплавине, али како у претходних тридесетак година нико није уклањао муљ са обала, створили су се идеални услови за задржавање отпада. Ове године „Београдводе” ће тај посао обавити на 2,5 километара савске обале, код новобеоградских блокова који представљају најузводнији део реке, а ако буде довољно финансијских средстава, тај посао наставио би се и у другим деловима града – рекао је Миловановић.

Из ових предузећа апелују на власнике сплавова и других пловних објеката да редовно уклањају отпад који се нагомилава на обалама и тако олакшају посао комуналним предузећима, као и на суграђане да својим односом према рекама допринeсу здравијој и чистијој животној средини.