четвртак, 1. април 2010.

Oбележен Дан Омладинских радних акција на Ади Циганлији

Поводом обележавања 1. априла, Дана Омладинских радних акција, на Ади Циганлији је уприличено дружење бригадира који су учествовали у изградњи и уређењу Аде и младих поштоваоца овог београдског излетишта са друштвене мреже Фејсбук.

Овим поводом, у новоизграђеном центру за водене спортове, отворена је изложба „Како се градила Ада Циганлија” на којој су представљене фотографије и различити предмети са радних акција уређења Аде.

– Данашњи дан је прилика да сви заједно одамо признање онима који су нам подарили Аду Циганлију и обезбедили нам једно овакво место каквим сви можемо да се поносимо – рекао је Зоран Гајић, директор ЈП „Ада Циганлија” и додао да је посебно значајно што су млади људи који воле и посећују Аду,  добили прилику да се увере са колико су воље и ентузијазма бригадири радили на изградњи „београдског мора”.

У неформалном дружењу, млади љубитељи Аде Циганлије су били у прилици да погледају како се градило омиљено београдско излетиште, као и да се упознају са онима који су радили на томе да Ада данас буде понос Београда и свих његових грађана.

– Грађење „београдског мора” започело је давне 1957. године када је Народни Одбор града Београда формирао Дирекцију за изградњу Рекреативног центра Ада Циганлија. Омладинске радне бригаде свакодневно су стрпљиво радиле на изградњи речног острва, и за то време акцијаши су били смештени у  санитетском возу који је добијен од ЈНА, а налазио се на колосеку шећеране.  Следеће године омладинско насеље је било у Кошутњаку. Како су радови на изградњи насипа напредовали, изграђено је акцијашко насеље на самој Ади, и то на простору садашњег Голф клуба Београд – рекао је Миодраг Митровић, један од учесника акције изградње Аде.

Радови на изградњи насипа на Ади Циганлији завршени су 1967. године, кад су акцијаши након много година рада укротили реку и Београђанима и посетиоцима Београда подарили Савско језеро.

На данашњем скупу покренута је иницијатива за изградњу спомен чесме Омладинске радне акције на Ади Циганлији, која ће остати будућим генерацијама као подсетник на људе који су Београду подарили његов најлепши бисер – Аду Циганлију.