четвртак, 8. април 2010.

Број уједа паса у прва три месеца ове године смањен за 11 одсто у односу на исти период прошле године

Одлука одборника Скупштине града, на седници одржаној у децембру прошле године, да се активира комунална такса из 2002. године за власнике животиња биће допуњена чланом да ће плаћања бити изузети сви појединци и установе који су удомили једног или више кућних љубимаца, као и они који се о њима брину на улицама и у приватним азилима.

Такође, одлука ће се односити искључиво на псе и на мачке.

– Претходних дана у јавности је било више непрецизних и злонамерних тумачења ове одлуке. Симболична комунална такса за држање кућних љубимаца, у износу од 500 динара годишње, а која је део шире стратегије по европској пракси, наплаћиваће се искључиво власницима паса и мачака. Секретаријат за комуналне и стамбене послове средства од око 40 милиона динара, колико би требало да буде добијено наплатом ове таксе, искористиће за реализацију свих пројеката помоћи азилима за псе и стратегију решавања проблема паса луталица и њихову стерилизацију. Тек крајем прошле године преузели смо оснивачка права над Ветеринарском станицом „Београд”, чиме су се први пут стекли услови да почнемо да решавамо проблем. Секретаријат је, иначе, издвојио знатна средства из буџета за ове намене. Само за помоћ приватним азилима, који су се показали као веома ефикасни, издвојили смо 13 милиона динара, док је прошле године тај износ био 4,5 милиона. Тај новац наменски је коришћен за куповину хране. Ветеринарска станица ће за азиле и спровођење стратегије добити 93 милиона динара. Крајем 2009. године отворен је први азил за псе у Раковици, а план је да у 2010. отворимо још два укупног капацитета за више од хиљаду паса, који ће на најбољи могући начин у знатној мери ублажити проблем са напуштеним животињама. Азил који ћемо да изградимо на Палилули имаће и комплетно опремљен хируршки блок за спровођење најзахтевнијих захвата. Да би било јасно који је обим тог посла, истакао бих податак да се сваког месеца у Београду стерилише више од 300 паса луталица. Током прошле године стерилисано је око 3.500 животиња. Да би се овај посао ефикасније обављао, купљена су три нова, наменска возила. Прошле године потписан је и уговор са Ветеринарским факултетом у Београду о стерилизацији напуштених животиња. Овај уговор вредан је око осам милиона динара и гарантује да ће стерилизација и контрола популације бити обављена на најефикаснији и најстручнији начин. Ефекти свих наших напора да решимо овај проблем већ су видљиви: број уједа у прва три месеца ове године смањен је за 11 одсто у односу на исти период прошле године. Наши напори усмерени су и на повећање броја екипа на улицама града, а самим тим и на ефикасније спровођење стратегије – изјавио је Владимир Терзин, помоћник секретара за комуналне и стамбене послове.

Све стратегије ове врсте у великим градовима показале су да je више од 80 одсто паса који се налазе на улицама некада имало власника. Овом одлуком увешће се додатна контрола, закључио је Терзин.