петак, 9. април 2010.

Додељене награде „Најевропљанин 2009.“

У свечаној сали Старог двора, вечерас је одржана свечаност поводом доделе награде „Најевропљанин 2009. године“. Организатор манифестације „Прва европска кућа”, већ десет година уз подршку града Београда, промовише европске вредности и награђује појединце и установе за њихов допринос европском путу Србије.
 
Додели награда присуствовали су Александар Антић, председник Скупштине града и Зоран Алимпић, заменик председника  Скупштине града.
- Ово је десета година да се организује додела ове престижне награде која није материјалне природе али има велики значај. Ово је прва  година када можемо са поносом рећи да коначно у Европу путујемо без виза – рекао је   Зоран Алимпић, отварајући  свечаност.

Награда „Најевропљанин Србије“ из области политике уручена је заменику премијера и министру унутрашњих послова Ивици Дачићу, који је изјавио да сматра да је ово признање добио због реформе своје странке и доприноса Министарства унутрашњих послова европским интеграцијама Србије.

Главни и одговорни уредник часописа „Економист“ Милан Ћулибрк, примио је награду „Најевропљанин“ из области економије, а амбасадор Шпаније Палацио Еспања примио је награду из редова страних држављана. Награда за најевропскији пројекат додељена је Милану Марковићу, министру за државну управу и локалну самоуправу.

Селектору фудбалске репрезентације Србије Радомиру Антићу уручена је награда из области културе и спорта, а награда из области привреде и предузетништва припала је Душку Бојовићу.

Аутор пројекта избора и доделе признања „Најевропљанин године“ Стаменко Јоксимовић, рекао је да награда не би имала овакав углед  да од почетка није добио пуну подршку Европског покрета у Србији, општине Чукарица, Града Београда, Делегације Европске комисије у Београду и других бројних и угледних организација и појединаца.