четвртак, 15. април 2010.

Потписан уговор за набавку 83 тролејбуса

У Градском саобраћајном предузећу „Београд” данас је потписан уговор за набавку 83 тролејбуса са белоруским произвођачем „Беллкомунмаш”. Овај уговор, вредан осамнаест милиона евра, подразумева испоруку тролејбуса, резервних делова, алата и обуку корисника.

– Ово је значајан догађај који ће сигурно бити записан у историју развоја тролејбуског подсистема, рекао је Радослав Николић, директор ГСП „Београд”.

Владимир Корољ, генерални директор фирме „Беллкомунмаш”, и Сергеј Чичак, отправник послова амбасаде Белорусије, иразили су велико задовољство због сарадње Минска са Београдом, у нади да ће се она наставити и у будућности.

Нови тролејбуси су нископодни, климатизовани, са 26 места за седење и укупним капацитетом за 101 путника. Такође, у новим тролејбусима биће обезбеђена места за лица са посебним потребама, којима ће бити знатно олакшано кретање. Возила овог произвођача су већ у возном парку ГСП-а и показују веома добре експлоатационе карактеристике. Ова савремена возила су са вучом на наизменичну струју што омогућава 30% уштеде, као и са аутономном вучом, па ће и до 500 метара пута моћи да пређу са спуштеним тролама, што је јако важно за београдске услове експлоатације. Поред тога, ови тролејбуси имају дупло дужи век трајања и јефтиније одржавање.

– Прва возила могу се очекивати већ два месеца по закључењу уговора, а према динамици испоруке свих 83 ће бити на улицама у року од шест месеци, најкасније до 15. октобра, изјавила је Снежана Перовић, директорка Дирекције за јавни превоз.

Садашњи тролејбуски возни парк сачињавају 124 возила просечне старости 14,4 године. Свакодневно Београђане превози 97 тролејбуса на осам линија укупне дужине од 58, 10 километара. Годишње тролејбуси остваре скоро 500.000 радних сати и превезу више од 10 % путника, пре свега у централним зонама града.

Осамдесет три нова возила са 22 новија тролејбуса из садашњег возног парка, а која су од истог произвођача, омогућиће далеко поузданији, комфорнији и бржи превоз Београђана.

Презентацију тролејбуса можете погледати овде.