петак, 16. април 2010.

Положено цвеће на Спомен-обележје предаје кључева града кнезу Михаилу Обреновићу

У оквиру обележавања „Дана Београда”, председник и заменик Скупштине града Београда Александар Антић и Зоран Алимпић положили су данас цвеће на Спомен-обележје предаје кључева града кнезу Михаилу Обреновићу у Калемегданском парку. Непосредно пре тога, поворка је формирана на углу улица Краља Петра и Кнез Михаилове одакле се, у пратњи Оркестра Министарства унутрашњих послова, упутила ка спомен-обележју у складу са дугогодишњом традицијом.

– „Дани Београда”, поред градске славе, представљају највећу светковину свих Београђана. Обележавају се од 16. до 19. априла, тачније у дане који нас подсећају на многе важне догађаје, почев од првог писаног помињања имена Београда 878. године до дана када је кнез Михаило Обреновић, после вишевековног ропства под Турцима, преузео кључеве града. То је и био коначан корак ка слободи Србије и српског народа и добијања државности. Београђани ће ових дана имати прилику да присуствују бројним културним и спортским дешавањима које за њих организујемо, од концерата, изложби, спортских такмичења, међу којима је најзначајнији Београдски маратон, до свечаног отварања обновљеног Авалског торња, порушеног за време агресије НАТО-а 1999. године – казао је Антић.

Председник Скупштине града позвао је још једном све суграђане да се прикључе бројним манифестацијама током „Дана Београда”.