петак, 16. април 2010.

Све спремно за Београдски „Time Force” маратон

Заинтересовани за учешће у маратонској и полумаратонској трци Београдског маратона могу се пријавити до сутра до 16 часова на пулту на Тргу Николе Пашића. Маратон се одржава у недељу, 18. априла, од 10 часова, а до сада се за ове две трке пријавило око хиљаду учесника, речено је на данашњој конференцији за новинаре у Старом двору.

Поред ових најтежих деоница на Београдском „Time Force” маратону трчи се и „Трка задовољства” на пет километара.

– Све градске службе и предузећа врше последње припреме за ову манифестацију и верујемо да ће, као и до сада, све протећи на врхунском нивоу. Посебно смо поносни на то што ће у маратону учествовати и око 150 особа са неком врстом инвалидитета. Потрудићемо се да они маратон доживе на најбољи могући начин – рекао је Аца Ковачевић, секретар за спорт и омладину.

Директор предузећа „Београдски маратон” Дејан Николић захвалио је граду Београду на великој помоћи при организацији ове манифестације и истакао да су у наш град већ стигли инострани такмичари, међу којима и они најбољи, из Кеније. Због сложене ситуације на аеродромима широм Европе, неизвестан је долазак још неких најављених тркача, као и промотора Београдског „Time Force” маратона Марјана Вороњина. 

Спонзор новчаних награда најбољима на маратону је компанија „Делта ђенерали осигурање”, која ће овај догађај искористити да би прикупла средства за куповину медицинског апарата намењеног лечењу деце од дијабетеса. Победници у маратонској трци у мушкој и женској конкуренцији добиће трофеј „Фред Либоу” и новчане награде од по пет хиљада евра. Најбољи у полумаратону добиће по хиљаду евра. Најбољем домаћем такмичару припашће трофеј „Фрањо Михалић”, а победнику полумаратонске трке награда „Ђоко Вјештица”.

Данас је најављено и учешће 58 припадника Војске Србије, којима ће наступ на Београдском маратону бити припрема за Светско армијско првенство у октобру у Атини.

Новинарима је представљен и један од фаворита за победу на маратону Кенијац Мајо Џонстон Кибет, који је изразио уверење да може остварити најбољи резултат. Иначе, рекорд Београдског маратона је 2 сата, 10 минута и 54 стотинке. Онај ко буде оборио овај рекорд, добиће награду од 10.000 евра, док ће светски рекорд бити награђен са 50.000 евра.