недеља, 18. април 2010.

Кенијац Кибет Џонстон Мајо победник „Београдског Time Force маратона”

Кенијац Кибет Џонстон Мајо победник је 23. Београдског „Time Force” маратона са резултатом 2 сата 16 минута 23 секунди. Друго и треће место освојили су такође Кенијци Кибет Сами Кипкорир  (2:18:15) и Лопио Паул Ломор  (2:18:19). Победнику је припао трофеј „Фред Либоу” и чек на 5.000 евра.

– Од почетка сам веровао да ћу победити и то се на крају и обистинило, рекао је победник из Кеније, којег у домовини зову „Лав са Килиманџара”.

За маратонску трку било је приваљено око 259 такмичара, док је у полумаратонској трци учествовало око 1.200 тркача.  Такмичари су стигли из тридесетак земаља.

У женској маратонској трци победила је Хелен Муго Вањику са резултатом 2:41:17, друга је била Белорускиња Волха Решкаја, (2:53:57), а трећа Нежа Мравље из Словеније (2:59:30). Најбољи српски маратонац био је Саша Столић који је стазу дугу 42 километара и 195 метара претрчао за 2:49:07 и уједно победио на  Првенству Србије у маратону.

Победник у полумаратону био је Сијепан Рахатсу из Белорусије са резултатом 01:05.24, други је стигао Кенијац Магнич Никсон Кипкосгеи (01:07:50), а трећи наш Мирослав Крчмаревић (01:10:24).

Оливера Јефтић убедљиво је победила у полумаратону за жене, остваривши резултат 01:13:13, што је било четврто време и у мушкој и уженској конкуренцији. То је њен седми тријумф у полумаратону на овој стази. Она је освојила трофеј „Ђоко Вјештица”. 

У „Трци задовољства” учествовало је око 20 хиљада љубитеља атлетике, међу којима и стотинак особа са инвалидитетом. Ову трку отворио је Александар Антић, председник Скупштине града.

– Београдски маратон једна је од ствари које овај град чине метрополом, јер готово да нема значајног европског и светског града у којем се не одржава слична манифестација. С обзиром на број пријављених учесника у маратонској и полумаратонској трци све добија и на спортском значају. Београд је поносан на свој маратон и чини све да га очува и сваке године унапређује – рекао је за „Беоинфо” Александар Антић.

На „Београдском Time Force маратону” били су присутни и  помоћник министра спорта и омладине Горан Крецловић, заменик председника Скупштине града Зоран Алимпић, секретар за спорт и омладину Аца Ковачевић, председник Српског олимпијског комитета Владе Дивац и Слободан Бранковић, генерални секретар Атлетског савеза Србије.

Промотер „Београдског Тиме Форце маратона” био је чувени атлетичар Маријан Вороњин.