понедељак, 19. април 2010.

„Шетња кроз антички Сингидунум”

У просторијама Туристичке организације Београда, у Кнез Михаиловој улици 6, данас је отворена изложба „Шетња кроз антички Сингидунум”, ауторке Весне Алексић. Ова изложба прати истоимену туристичку туру коју за Београђане и посетиоце главног града организује Туристичка организација Београда.

– Током прве туре имали смо четрдесетак посетилаца који су се уз помоћ водича упознали са живописном историјом нашег града у античком добу. Многи људи не знају да у данашњем Београду постоји много места, делова грађевина, али и докумената који потичу из римског доба. Свима препоручујем да бар једном прошетају овом занимљивом рутом – рекла је Јасна Димитријевић, директорка Туристичке организације Београда.

Данашњи Београд почива на остацима некада моћног античког Сингидунума, који су Римљани почели да граде у првом веку наше ере. Античких споменика је мало, а они који нису уништени леже испод садашњег града. Данас готово да и не постоји локација у старом делу Београда на којој нема сведочанстава из римског периода, а то се поготово односи на потез од Трга Републике до Калемегдана.

Заинтересовани за ову туристичку атракцију треба да се пријаве у просторијама Туристичке организације Беогада, а полазак је испред Палате „Албанија”, сваке недеље у 11 часова. Обилазак уз помоћ водича траје два сата и кошта 200 динара по особи.