среда, 5. мај 2010.

Град данас уплатио средства за други покушај вантелесне оплодње

Град Београд данас је уплатио 7.000.000 динара за други покушај вантелесне оплодње за првa 34 парa сa пребивалиштем у Београду. Програм финансирања другог покушаја вантелесне оплодње установљен је  крајем марта на иницијативу Драгана Ђиласа, градоначелника Београда. 

Средства су уплаћена Институту за гинекологију и акушерство Клиничког центра Србије и Гинеколошко-акушерској клиници „Народни фронт”, где се и спроводи други покушај вантелесне оплодње за парове са подручја Београда.

– Град Београд финансира други покушаја вантелесне оплодње паровима који су неуспешно прошли први покушај о трошку Републичког завода за здравствено осигурање, а на основу мишљења комисија Института за гинекологију и акушерство Клиничког центра Србије и Гинеколошко-акушерске клинике „Народни фронт”. Ове две клинике  доставиле су  82 и најавиле још 24 појединачне фактуре за други покушај вантелесне оплодње у укупном износу од 24.166.571 динар. За сада се ради о 106 парова са подручја града Београда – рекао је Зоран Благојевић, секретар за здравство.

Право на други покушај вантелесне оплодње имају парови који су имали пребивалиште у Београду у тренутку првог покушаја.

– Јасна популациона политика и промоција репродуктивног здравља у смислу заустављања неповољних демографских тенденција, подстицање рађања и  борба против неплодности континуираним спровођењем мера популационе политике – дугорочни су циљеви програма, засновани на стратегијама одрживог развоја и подстицања рађања. Непосредни циљеви програма су: шира примена поступака медицински потпомогнуте оплодње, пружање стручне помоћи паровима са проблемом неплодности, финансијска подршка заинтересованим паровима, као и ублажавање психолошког оптерећења од неуспеха при првом покушају ВТО – закључио је Зоран Благојевић.