петак, 7. мај 2010.

Низ мера и активности за бољу наплату и повећање прихода јавног градског превоза

Дирекција за јавни превоз и Градско саобраћајно предузеће „Београд” реализоваће од 10. маја до 10. јула акцију сторнирања доплатних карата и опомена. Према речима Радослава Николића, директора ГСП „Београд”, ово је једна од мера и активности која има за циљ да се повећа приход, односно смањи неплаћање услуга јавног градског превоза.

– У бази података нашег предузаћа у последње три године налази се око 197.000 опомена, написаних за око 150.000 особа, што значи да има грађана којима је написано и по неколико опомена. Укупан дуг се процењује на око милијарду динара. Ради изналажења најповољнијег решења за путнике и превознике, утврђени су попусти за сторнирање доплатних карата и опомена написаних до 30. априла ове године. Свима онима којима су написане од једне до три опомене, уплатом од 1.000 динара путем поштанске уплатнице на жиро-рачун, који се може наћи на сајту предузећа www.gsp.co.rs или лично на шалтерима предузећа, биће сторниран сав дуг. Они који имају од четири до девет опомена за сторнирање дуга треба да уплате 2.000 динара, а за десет и више опомена 3.000 динара. Провера дуга лако се може обавити на сајту ГСП-а уношењем матичног броја, телефоном и на шалтерима. На овај начин грађанима смо омогућили да плате заостала дуговања по знатно јефтинијој цени и да након тога постану легални корисници услуга јавног градског превоза. Подаци на сајту ће се дневно ажурирати, тако да ће грађани моћи да виде да ли је њихова уплата прошла, односно њихов дуг сторниран  – казао је Николић.

Поред ове мере, Дирекција за јавни превоз и ГСП уводе од јуна и попусте за правна лица и то пет одсто за купљених од 200 до 1.000 маркица за запослене, десет одсто од 1.001 до 2.000 и 15 одсто за више од 2.001 маркице. Путнике у наредном периоду очекује појачана контрола у возилима јавног градског превоза, која ће бити реализована у сарадњи са надлежним инспекцијским службама и полицијом. Контролу карата обавља 164 запослена радника, а од 1. јуна биће ангажовано још најмање 300 контролора из редова запослених у овом предузећу. Ако се укаже потреба, биће ангажовано и њих 500. Зато из овог предузећа апелују на грађане да на време обезбеде путну исправу с маркицом, а оне који је имају моле за стрпљење јер ће се вероватно дешавати да ће током дуже вожње неколико пута бити контролисани.

Цена доплатне карте остаје три хиљаде динара, али је новина то што ће путник без оверене карте или важеће маркице добити попуст од 50 одсто за плаћање на лицу места или у року од 15 дана од прекршаја. Ваља напоменути да је цена маркице нижа од само једне казне.

Милан Јанковић, помоћник директора Дирекције за јавни превоз, подсетио је грађане на предности вожње с маркицом јер је то најкомфорнији начин коришћења услуга градског превоза, као и да је од четири до осам пута јефтинија од вожње с појединачном картом, у зависности да ли је купљена ван возила или у њему. Дирекција за јавни превоз уводи у истом временском периоду исте бенефите и за грађане који имају неку доплатну карту „Ласте”. Експериментално у 50 аутобуса ГСП „Београд” биће уведени кондуктери, а њихова улога биће да контролишу возне исправе и да продају карте по цени од 80 динара за прву зону, односно сто динара за прву и другу зону. Дирекција и главни градски превозник у наредним месецима пратиће резултате свих мера и евентуално их кориговати у зависности од ефеката.

ГСП „Београд” је, иначе, задовољан прошлогодишњим билансом јер је из градског буџета дотиран са 38 одсто, док су 62 процента укупних средстава обезбеђени из сопствених прихода. Све нове мере и активности имају управо за циљ да се повећају сопствени приходи предузећа и током ове године. 
Напомена: снимак овог догађаја можете преузети са сајта www.infobiro.tv.