петак, 7. мај 2010.

Београдска културна мрежа представила три купљена рециклажна острва

Београдска културна мрежа представила је данас у Основној школи „Јован Дучић” у Новом Београду једно од три рециклажна острва купљених за београдске основне школе. Свако острво има четири рециклажна контејнера – за папир, метал, стакло и ПЕТ амбалажу, а њихова куповина је један од резултата прошлогодишње кампање „Бирам да рециклирам”, којом је Београдска културна мрежа желела да утиче на јачање еколошке свести у Србији и учини нешто конкретно на поправљању еколошке ситуације у Београду. Представљању рециклажних острва присуствовао је министар трговине и услуга Слободан Милосављевић.

– Екологија и рециклирање део су личне културе сваког од нас. Сигуран сам да ће рециклажна острва помоћи да се од најранијих школских дана развија свест о томе да морамо да водимо рачуна о окружењу у коме живимо, природи враћамо бар део онога што јој узимамо и будемо одговорни према ресурсима који су све ређи и вреднији. Влада Србије ће са многим државним институцијама и привредом наставити да подржава овакве акције, како би рециклажни контејнери били постављени у што више школа – рекао је Милосављевић.

Државни секретар у Министарству животне средине и просторног планирања Бојан Ђурић истакао је да је ово сјајан пример друштвене одговорности и да најмлађи грађани треба на време да се едукују о значају екологије и рециклаже.

Драгана Милошевски из ЈКП „Градска чистоћа” је рекла да је ово предузеће прошле године започело програм примарне сепарације и рециклаже који подразумева постављање рециклажних острва са три врсте контејнера на територији свих београдских општина. До сада је постављено 39, а у плану је постављање још 99 оваквих острва. На тај начин предузеће жели да уведе европске стандарде у руковању отпадом. Упоредо са постављањем рециклажних острва покренута је и едукативна кампања за београдске основце „Прљаво или чисто – није исто”, која их упознаје са основама рециклаже и правилног одлагања отпада.

Друштвена кампања „Бирам да рециклирам” биће настављена овог лета.

Напомена: снимак овог догађаја можете преузети са сајта www.infobiro.tv.