недеља, 9. мај 2010.

Потписан споразум о формирању Европског информационог центра

Поводом Дана Европе члан Градског већа Жељко Ожеговић и амбасадор Европске уније у Београду Винсан Дежер потписали су данас споразум о отварањеу Европског информационог центра у Дому омладине. Овај информациони центар требало би да буде опремљен и отворен до јесени, а његова улога биће да афирмише вредности Европске уније и са Домом омладине организује низ едукативних и културних манифестација.

– Драго ми је што ће овај центар бити отворен управо у Београду, граду који је одувек био европска метропола и место где је отпочела наша борба за европске вредности. Овде ће грађани моћи да се информишу  о томе шта је Европска унија, како функционишу њене институције и како да на најбољи начин искористе њене потенцијале. Европу је пре шезедесет година ујединила велика идеја, Србија данас жели да подели ту идеју и тај сан – рекао је Жељко Ожеговић.

Амбасадор Дежер рекао је да Дом омладине није случајно изабран за домаћина Европског информационог центра, јер ова установа има посебан значај када је у питању европски пут Србије.
– Дом омладине је симбол младости и симбол демократизације Београда и Србије. Европска унија некада је бројала само шест чланова, данас нас има 27, али ја мислим да можемо боље и више. Србија је прошле године урадила пуно на путу придруживања Европској унији, али нам је остало још мало „домаћег задатка”. Информациони центар ће нам помоћи да грађанима Србије представимо наше вредности, како би једнога дана на референдуму лакше одлучили да нам се придруже  – рекао је амбасадор Дежер.

Делегација Европске уније у Београду, Канцеларија за придруживање Европској унији Владе Србије и Град Београд данас су на Калемегдану низом културно-забавних манифестација обележили Дан Европе. На теренима  Црвене звезде отворен је кошаркашки турнир ученика школа из Београда, Кикинде, Инђије и Панчева.

На посебним штандовима Београђанима су се представиле све земље чланице Европске уније, одржане су трибине о штетности наркоманије и промовисани потенцијали Европске уније. Најмлађе посетиоце забављали су кловнови, мађионичари и музичари.