петак, 14. мај 2010.

Рампа за особе са инвалидитетом у Десетој гимназији

Општина Нови Београд финансирала је изградњу рампе за особе са инвалидитетом у приземљу и на самом улазу у Десетој гимназији, која ученицима ове школе омогућава улазак у зграду и кретање до учионица.

Општина је у претходном периоду финансирала и изградњу приступа особама са инвалидитетом Центру за социјални рад и амбуланти на Лединама, као и изградњу платформе за лифт у солитеру у улици Париске комуне.

– На овај начин покушавамо да решимо проблеме које имају особе са инвалидитетом на јавним и местима која користи већи број људи. Имајући на уму проблеме с којима се сусрећу наши суграђани који имају тешкоће при кретању, прошле године смо позвали скупштине станара да се пријаве како би евидентирали те потребе. Одзив није био какав смо очекивали, тако да поново позивам све оне који имају потребу за изградњом рампе да се јаве. Иако смо се сада одлучили за изградњу прилаза зградама које имају највише корисника, намеравамо да те проблеме и даље да решавамо према потребама и приоритетима – рекао је Ненад Миленковић, председник општине, током данашње посете Десетој гимназији.

Према речима Надежде Маховић, директорке гимназије, наставу тренутно похађа четворо ђака са инвалидитетом. У холу зграде раније је постојала дрвена платформа прислоњена на степенице, која је омогућавала ученицима да се попну до учионица. Пошто није била безбедна, сада је кретање много једноставније и сигурније. У школи је поред рампе прошле године уређен и тоалет који користе искључиво ученици са инвалидитетом.