среда, 19. мај 2010.

Приходи градских предузећа значајно повећани

Драган Ђилас, градоначелник Београда, на  данашњој презентацији под називом „Унапређење ефикасности и стандардизација јавног сектора Београда” изразио је задовољство постигнутим резултатима јавних и комуналних предузећа града током последњих годину и по дана. Он је истакао да ће се исти начин рада, размишљања и пословања очекивати и од  ПКБ корпорације, када буде постала градско предузеће. Презентацији је присуствовао Живорад Анђелковић, помоћник градоначелника, директори свих градских јавних и комуналних предузећа, као и представници Факултета организационих наука.

– Сви знамо колико је 2009. година била тешка за свако предузеће, али и поред тога приходи су драстично повећани, а расходи остали на истом нивоу. Захваљујући томе, данас можемо говорити о укупној добити градских предузећа од преко две милијарде динара, од чега ће половина бити у градском буџету, а друга половина остављена предузећима да даље развијају своју основну делатност. Циљ који смо прокламовали да компаније раде самостално, а који је доста далеко за већину локалних самоуправа у Србији, реализовали смо скоро у потпуности – рекао је градоначелник.

Градоначелник је навео да је и даље неопходно донирање ГСП-у,  јер је цена карата далеко испод тржишне, али и истакао да је то неопходно и како би се грађанима омогућило да користе услуге јавног превоза. Он је најавио и акцију побољшања наплате, јер су цене карата адекватне услузи и упозорио на обавезу свих да плаћају градски превоз.

Изразивши задовољство исказаном добити градских предузећа, он је истакао пример ЈКП „Градске пијаце”, које је већи део својих средстава намењених сопственим великим пројектима  пренело граду Београду за развој инфраструктуре. То показује да функционишемо као тим, а то желим да видим и на нивоу градске администрације, општина, али и на нивоу градских предузећа, казао је Драган Ђилас.

Градоначелник је посебно нагласио да у наредном периоду треба размотрити начине за награђивање запослених.

– Људе који у овим временима раде више него икад треба стимулисати и наградити, видети какве су законске могућности да се њихове зараде повећавају у складу са успешношћу рада предузећа, а да то буде одобрено од републике и закона који то прате. С друге стране, треба радити и на повећавању ефикасности, јер је несразмеран број људи који раде у основној делатности у односу на оне који раде у администрацији. Не сматрам да људи треба да раде за плате које нису довољне и немам проблем са тим да ли ће неко рећи да су плате у Београду веће него у остатку Србије, јер живот у главном граду има своје предности, али се мора знати и да су трошкови живота већи – истакао је Драган Ђилас.

Градоначелник Београда подржао је развојне пројекте градских предузећа, као и могуће кредите које би предузећа узимала за свој развој. Он је на тај корак охрабрио и председнике општина, са нагласком на то да таква средства морају бити употребљена за конкретне пројекте, а не за текућу ликвидност.

– Очекујем да ће буџет града у будућности бити све већи. На састанку ЕБРД-а у Загребу уверио сам се да буџет града Загреба, са 800.000 становника износи милијарду евра, док је наш упола мањи, а са скоро двоструко више становника. Наш буџет мора у наредних пет до шест година достићи бар буџет Загреба, јер се са милијарду евра може урадити много више посла него са 500 милиона. То исто очекујем и од компанија које ви водите. У последњих годину дана увећали сте приходе за скоро 15 одсто, чиме сте показали да је то могуће – рекао је градоначелник Ђилас.

Презентацију о ефикасности и стандардизацији јавног сектора водио је Живорад Анђелковић, помоћник градоначелника, након чега су сви присутни имали прилику за размену мишљења и досадашњих искустава у раду градских предузећа.