среда, 26. мај 2010.

Проглашени победници такмичења „Create the future”

Драгица Моро, заменица секретара за образовање, и Радован Живковић, саветник у Министарству просвете, уручили су данас у просторијама компаније „Сименс” награде победницима такмичења „Create the future”, које су, трећи пут заредом, организовали Секретаријат за образовање, Министарство просвете и ова компанија. Ученици основних и средњих школа надметали су се у креирању најбоље мултимедијалне презентације на тему „Ветар, вода, сунце – у служби енергије”. Ове године за такмичење се пријавило 640 тимова основних и средњих школа из Србије, а своје презентације доставила су 272 тима, 163 из основних (42 из Београда) и 109 тимова из средњих школа (33 из Београда).  

 – Такмичење „Create the future” један је у низу пројеката које компанија „Сименс” спроводи у оквиру свог програма „Корпоративна друштвена одговорност”. Циљ пројекта је стицање практичног знања о новим технологијама и развијање тимског духа, креативности и прихватања одговорности код младих. Ово је уједно и охрабрење ученицима који ће своје будуће занимање везати за области технологија. Њихове мултимедијалне презентације на рачунарима су информативне и забавне. У њима су представили своје идеје, маштовитост, креативност, графички дизајн, музику, анимацију и друго. Добар су пример вршњацима да се и они следеће године укључе у такмичење и примене своја знања у оквиру мултимедијалне презентације. Њима није довољно оно што науче у школи. Ваше креације су инспирација за Београд, вашу будућност и надам се да ћете та знања применити овде. Направили сте пројекте које су оцењивали професори факултета. Креирали сте будућност и преузели одговорност за њу. Град Београд зна да је важно да се улаже у вас – рекла је Драгица Моро, заменица секретара за образовање.

Прво место у узрасној групи од 12 до 15 година освојио је тим Основне школе „Иван Горан Ковачић” из Нишке Бање, друго тим из школе „Дуле Караклајић” из Лазаревца, а треће из ОШ „14. октобар” из Београда. У категорији средњошколаца прво место освојио је тим ЕТШ „Никола Тесла”, друго Математичке гимназије, а треће тим Техничке школе из Железника. Награде новинарског жирија, у износу од по 500 евра, добили су тимови Основне школе „Дуле Караклајић” из Лазаревца и Електротехничке школе „Никола Тесла”. Награде за тимове и школе обезбедила је компанија „Сименс”. Првопласирани тим ићи ће на тродневно путовање у Беч, а добили су и дигиталне фотоапарате, док су другопласирани и трећепласирани тим добили дигиталне фотоапарате. Првопласирана школа добила је чек у износу од 1.200 евра (у динарској противвредности) за куповину техничке опреме, другопласирана 1.000, а трећепласирана 800 евра.

Према речима Радована Живковића, овакве пројекте треба даље и подржавати и у њих укључивати све школе у Србији.