четвртак, 27. мај 2010.

Апел суграђанима да се не купају у Савском језеру

 Управа ЈП „Ада Циганлија“ апелује на Београђане да се уздрже од купања у Савском језеру јер, без обзира на високу спољну температуру, температура воде је и даље веома ниска а купање није безбедно. Тек када средња температура воде достигне 22 степена, купање у језеру, уз надзор спасилачких екипа, биће дозвољено.

Тренутно температура воде не прелази 17 степени. Високе спољне температуре ваздуха могу да преваре суграђане, па је тако протеклих дана било појединачних случајева када су посетиоци, желећи  да се „расхладе“ у језеру, доводили себе у опасност. Службе безбедности ЈП „Ада Циганлија“ су све неодговорне грађане спречиле да уђу у воду, каже се у саопштењу овог јавног предузећа. 
 
Посебан проблем  у ово доба године представља и неодговорно понашање матураната, који после званичног дела прославе матуре углавном долазе на Аду Циганлију, где  под дејством алкохола неретко улазе  у Савско језеро. У циљу спречавања оваквих инцидената, ЈП „Ада Циганлија“, већ другу годину заредом, по београдским средњим школама  спроводи кампању „Запливај сигурно“ у којој се матуранти информишу о правилном и безбедном понашању на купалишту.  Кампања је обухватила све београдске средње школе и преко 16.000 матураната.