субота, 5. јун 2010.

Велика еколошка акција „ 5. јун – мој дан” на Тргу републике

На Тргу републике данас је одржана велика еколошка акција под називом „5. јун – мој дан” коју у оквиру кампање „Опланети се. Рециклирај” реализује мрежа еколошких организација „Зелена листа Србије” и Балкански фонд за локалне иницијативе у партнерству са Теленор фондацијом и финанијску подршку УСАИД-а. 

Учесници су овом приликом формирали велики знак за рециклажу и тако симболично упутили поруку надлежним институцијама, грађанима и другим актерима у друштву да узму активнију улогу у решавању проблема отпада у Србији.

– Град Београд подржава овакве акције јер омогућавају да живимо у једној здравијој и чистијој средини, а интерес Градске управе јесте да на један ефикаснији начин прионемо решавању овог проблема да бисмо очували животну средину за будуће генерације. Један податак каже да се дневно у Србији направи преко пет хиљада тона отпада док  већина заврши на дивљим депонијама. Зато је важно и оно што град Београд најављује, а то је видео надзор на депонијама и појачавање казни за несавесне грађане, рекла је за Беоинфо Нада Думић, члан Градског већа, која је свечано отворила ову данашњу акцију.

 Након авечаног отварања учесници су кренули у шетњу Кнез Михаиловом улицом до Калемегдана где су се у оквиру шест пунктова одржале интерактивне радионице посвећене еколошким темама.
Почетку акције присуствовао је и Горан Шеховић, заменик директора Агенције за сарадњу са НВО и ецропску хармонизацију града, а поред учешћа деце из читаве Србије акцији се прикључио и већи број јавних личности.