уторак, 8. јун 2010.

Завршна свечаност акције „Ђаци вас моле, успорите поред школе”

Испред Старог двора данас је одржана завршна свечаност овогодишње акције „Ђаци вас моле, успорите поред школе”, коју уз помоћ града Београда, београдских општина и Саобраћајне полиције организује ЈКП „Паркинг сервис”. Данашњој свечаности присуствовао је и градоначелник Београда
Драган Ђилас, коме је уручена посебна захвалница за помоћ овој едукативној акцији. Манифестацији су присуствовала деца из неколико основних школа, као и дечји хор „Чаролија”.

– Од почетка школске године ученицима првих разреда поделили смо око 15 хиљада флуоресцентних прслука и одржали низ предавања о саобраћајним правилима. Ова акција не може имати свој завршетак, јер ће потреба за њом постојати из године у годину. Никада нећемо бити задовољни постигнутим резултатима, јер је и само једно повређено дете много – рекао је Бобан Ковачевић, директор „Паркинг сервиса”.

Захвалнице за помоћ овој акцији данас су добили и секретар за образовање Владимир Тодић, секретар за саобраћај Драгољуб Ђаконовић, као и представници београдских општина, Управе саобраћајне полиције града Београда и медија.

– Од 2002. па до 2009. године у Београду је у зони основних школа погинуло двоје деце. Први трагични случај догодио се 2006. на Вождовцу, а други прошле године на Умци. У оба случаја радило се о ђацима, несреће су се догодиле у близини пешачких прелаза, а деца нису била у пратњи родитеља. Прошле године погинуло је још једно дете, али не у зони школа. Акције попут „Ђаци вас моле, успорите поред школе” дају веома добре резултате, посебно кад су у питању најмлађи ђаци, јер они врло брзо прихватају корисне савете и памте их читав живот – рекао је за „Беоинфо” Драгољуб Ђаконовић.

Град Београд у близини основних и средњих школа непрестано обнавља саобраћајну сигнализацију како би возачи били на време упозорени да прилагоде брзину кретања.