петак, 18. јун 2010.

Изложба „Видети енергију” отворена у Старом двору

Градски архитекта Дејан Васовић отворио је данас у Старом двору изложбу „Видети енергију”. Поставка обухвата постере са термовизијски снимљеним приказима препознатљивих зграда, а циљ јој је да се на једноставан и директан начин јавности приближи тема енергетских перформанси омотача зграда и могућност уштеде енергије. На четрдесетак паноа упоређене су дневне и инфрацрвене слике објеката у Београду, Новом Саду и Нишу.

– Изложба је посвећена подизању позорности о потреби штедње енергије и скретању пажње на то у каквим објектима живимо. Готово 75 одсто објеката у Београду и Србији изграђено је пре било каквих озбиљнијих прописа о термичкој заштити. Они су, срећом, квалитетно грађени, јер су и индустрија и грађевинци били квалитетни, али сад морамо нешто да учинимо да их унапредимо. На изложеним сликама су јасно видљиви губици енергије, јер сваки приказ сликан термовизијском камером открива грешке и оштећења која су се у међувремену појавила, односно места на којима се губи енергија. Град Београд ће у наредном периоду морати нешто да уради, јер оволике губитке енергије не можемо да толеришемо – рекао је Васовић.

Ова поставка је и промоција прве фазе израде „Атласа енергетских карактеристика грађевинског фонда града Београда”, који се ради у сарадњи са Управом за енергетику града Београда.

Изложбу је организовао Архитектонски факултет Универзитета у Београду, уз помоћ Немачког института за техничку сарадњу (GTZ).