понедељак, 21. јун 2010.

Приступање „Bells” националној коалицији

Председник општине Врачар Бранимир Кузмановић и председник Управног одбора Центра модерних вештина Милош Ђајић потписаће Меморандум о сарадњи између општине Врачар и Центра модерних вештина, националног координатора „Bells” покрета – покрета за лидерске стандарде заштите животне средине на Балкану. Тако ће после Ниша, Панчева, Новог Пазара и општина Врачар постати део националне коалиције „Bells” покрета.

Поред потписивања меморандума, на овом скупу биће представљени резултати истраживања ставова грађана и њихових представника према животној средини која су спроведена у оквиру пројекта на територији западног Балкана. Истраживање је спроведено током јула 2009. паралелно на свим територијама и показује како грађани региона оцењују заштиту животне средине у својој земљи. Такође, истраживање је обухватило и личне ставове и мишљења представника у извршној и законодавној власти, привредника и политичара из целог региона.  

Примера ради, истраживање показује да на нивоу региона западног Балкана тек око 11 одсто грађана изјављује да је задовољно квалитетом животне средине. Трећина испитаника у Србији као мере које би дале највише резултата у заштити животне средине предлаже оштро кажњавање загађивача и едукативне програме. Интересантно је да су представници законодавне и извршне власти из целог региона сложни у мишљењу да изградња нуклеарних електрана није добро решење за енергетску кризу.

„Bells” покрет је део регионалног пројекта „Акција и еколошка кохезија земаља западног Балкана”, који је отишао корак даље од активизма и, сем буђења свести код грађана, преузео задатак да теме животне средине добију приоритет и код политичара и нађу значајно место приликом одлучивања на свим нивоима. Тако је парламенту Србије и Војводине основана прва неформална посланичка група – Зелене група, у којој су се нашли посланици с различитих страна.