понедељак, 21. јун 2010.

Отворена нова фабрика чврстих фармацеутских производа компаније „Галеника”

Нова фабрика чврстих фармацеутских производа отворена је данас у оквиру компаније „Галеника”. Фабрику вредну више од 50 милиона евра свечано је отворио председник Владе Републике Србије Мирко Цветковић, а присуствовали су потпредседници Владе Млађан Динкић и Ивица Дачић, председница Народне скупштине Славица Ђукић-Дејановић, заменик градоначелника Београда Милан Кркобабић и члан Градског већа Слободан Шолевић.

– Ово је значајан дан за Београд јер ова фабрика није само важна инвестиција, већ се у њој отвара и 150 нових радних места. Београд показује своје компаративне предности, а то су кадрови, технологија и знање. Наш град је поново локомотива развоја Србије – рекао је Милан Кркобабић.

Мирко Цветковић је истакао да је ово највећа инвестиција компаније „Галеника” у последњих 20 година, захваљујући којој ће се ова компанија вратити на ниво на ком је била и постати конкурентнија на домаћем тржишту и у извозу. Он је потсетио да се нова фабрика чврстих фармацеутских производа отвара на 65. годишњицу постојања „Галенике” и изразио наду да ће нови погони у овој фабрици бити отварани на сваких пет година.

Нова фабрика ће производити две милијарде таблета и 100 милиона капсула годишње и омогућиће „Галеници” да изађе на сва светска тржишта као равноправан партнер светски познатим мултинационалним компанијама. Фабрика је високоаутоматизована и сви системи су повезани на централни управљачки систем, а цело постројење, системи и процесна опрема квалификовани су и валидирани уз поштовање најстрожијих захтева европског стандарда GMP (Good Manufacturing Practice). Фабрика би годишње требало да произведе препарате вредне више од 100 милиона евра, најавио је директор „Галенике” Ненад Огњеновић.