среда, 23. јун 2010.

Проглашена редовна одбрана од поплава на унутрашњим водама

ЈВП „Београдводе” прогласиле су данас редовну одбрану од поплава на унутрашњим водама на водном подручју „Дунав”, то јест на катастарским подручјима Крњача, Овча, Борча, Комарева хумка, Ковилово, Лепушница и Бесни Фок. На водном подручју „Сава” редовна одбрана од унутрашњих вода проглашена је на територији општина Нови Београд, Земун, Сурчин, Чукарица, Лазаревац, Обреновац и Барајево.

Према речима Ивана Карића из ЈВП „Београдводе” после 48-часовних падавина сви унутрашњи бујични токови су добили на снази,  а у порасту је и ниво реке Колубаре. Ипак, како он каже, неће се прелазити граница ванредне одбране од поплава и она неће бити проглашавана.

– Данас је проглашена редовна одбрана од поплава на унутрашњим водама, што подразумева надзор канала, бујичних токова, Сибнице, Галовице, Колубаре и Лазаревца. На сваком од тих речних сектора успостављена су дежурства и непрекидно осматрање стања одбрамбених насипа и објеката, као и сталан рад црпних станица. Једна екипа хитних интервенција је у сталном дежурству у Макишу, а све остале су директно на терену. Спољашње воде се контролишу код куле Небојше, а остале екипе контролишу обалу код Великог села, Сланаца и Ресника – рекао је Карић.

Бранко Смиљанић, командант Градског штаба за елементарне непогоде, рекао је да је ниво Саве у порасту, а Дунава у стагнацији, али се због обилних падавина подиже ниво подземних вода. Киша која пада данима нема где да отекне, па се због тога данас на Ади Циганлији, између насеља „Партизан” и насипа, појавила вода, каже Смиљанић.

– Екипе ЈВП „Београдводе” и ватрогасна бригада МУП-а заједнички пумпама избацују ту воду преко насипа и враћају је у Саву. Град Београд је предузео све превентивне мере да не дође до изливања река или поплава и надзире све насипе и критичне тачке, односно најниже делове града, на којима би евентуално могло да дође до плављења – рекао је Бранко Смиљанић.