среда, 30. јун 2010.

Најбоље решење за керушу Милу, ипак, екстерне протезе

Керуша Мила неће бити оперисана ради уградње протеза, већ ће јој бити израђене екстерне протезе које ће омогућавати нормалнији живот и одржавање хигијене екстремитета, закључак је стручне комисије коју је формирао Секретаријат за комуналне послове ради доношења најбољег решења за пса коме је непознато лице у априлу сурово одсекло све четири шапе.

Стручна комисија формирана је ради донoшења најбоље одлуке о потребним ортопедско-протетичким захватима, који ће помоћи у оспособљавању керуше Миле за што је могуће нормалнији живот, а након што су и стручњаци из специjализованих клиника из Немачке и Швајцарске констатовали да првобитни став о операцији са уградњом протеза није најбоље решење, тe да керуши Мили треба израдити екстерне протезе. При доношењу закључка стручна комисија је разматрала укупну здравствену документацију коју прате детаљни анамнестички и клинички описи, фотографије и клинички опис повреда при пријему керуше Миле у Ветеринарску установу „Ветерина Београд”, податке о општем здравственом стању керуше од пријема до данас, рендгенске снимке екстремитета, грудног коша и абдомена, документацијску групу која се односи на пацијентово понашање у простору, ставове и ходове, а које осликавају статус конституције и кондиције и документацијску групу о кардиолошком статусу пса, са детаљним описом клиничких симптома и постављених дијагноза интерних обољења.

На основу детаљног сагледавања стања комисија је констатовала да је опште стање пацијента – керуше Миле задовољавајуће и да су примењене кардиолошке, антибиотске и потпорне терапије дале резултате, те да више не постоје инфекције повреда, респираторног, дигестивног и урогениталног тракта. Констатовано је и да је код керуше очувана статика тела и да су повређена подручја у завршној фази зарастања. Све ово довело је до закључка да у случају керуше Миле у потпуности треба искључити хируршку интервенцију која би подразумевала израду и инплантирање ендогених протеза, већ да треба израдити екстерне протезе које се могу скидати са екстремитета у циљу одржавања хигијене.

Одлуку о материјалима од којих ће бити израђена протеза комисија ће донети следеће недеље након још једног прегледа пса у којем ће учествовати и протетичари. Имајући на уму чињеницу да је за керушу Милу неопходна и што хитнија социјализација у некој породици, секретаријат ће уз помоћ стручне комисије, након оспособљавања пса за живот уз помоћ протеза, донети и критеријуме које треба да испуне они који се буду пријавили за усвајање керуше, наводи се у саопштењу Ветеринарске установе „Ветерина Београд”.