среда, 30. јун 2010.

Делегација Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе у посети Београду

Зоран Алимпић, заменик председника Скупштине града, Жељко Ожеговић и Нада Думић, чланови Градског већа примили су данас у Старом двору делегацију Конгреса локалних и регионалних власти савета Европе.

Домаћини су са гостима из Савета Европе разговарали о преносу надлежности са државе на локалне органе власти, расподели овлашћења, односу између грађана и локалних органа власти, сарадњи између локалних власти и другим питањима од значаја за процес децентрализације.

– Задатак чланова Конгреса је да обаве редован увид у стање локалне демократије у Србији, односно обаве проверу како се поштује Повеља о локалној самоуправи Савета Европе, чији смо ми потписници. То је мониторинг који се обавља у свим земљама које су чланице Савета Европе и ти извештаји, са становишта будућег чланства у Европској унији за нас су веома битни. Наше је мишљење да је стање у Србији по том питању задовољавајуће и да је много боље пре неколико година, али и да се ефекти економске кризе осећају и у буџетима локалне самоуправе, баш као и у републичком парламенту, што успорава развој децентрализације. Позитивни кораци ипак постоје, и надам се да ће са сваким следећим извештајем то бити све видљивије – рекао је Зоран Алимпић, заменик председника Скупштине града Београда.

Жељко Ожеговић, члан Градског већа подсетио је да је Србија Повељу  о локалној самоуправи Савета Европе ратификовала 2007. године и да су све земље које су је потписале у фази сталног посматрања.

 – Закон о финансирању локалне самоуправе, који је почео да се примењује 2007. године довео је до позитивних помака, али је дошло до застоја комисије која треба да одређује ниво трансфера  за локалне самоуправе током 2009. године. Градоначелник Ђилас је тај проблем сада подигао на значајнији ниво, он ће чак бити један од чланова те комисије, што је знак да град Београд овом питању посветио пуну пажњу – рекао је Жељко Ожеговић.