петак, 9. јул 2010.

Реконструкција аутопута кроз Београд, од моста „Газела” (петља „Сава центар”) до кружне петље

Реконструкција аутопута кроз Београд на деоници од моста „Газела”  (петља „Сава центар”) до кружне петље (Антифашистичке борбе – Пролетерске солидарности) – фаза 2 почиње у ноћи између 12. и 13. јула. За саобраћај ће због ових радова бити затворена једна половина коловоза (смер ка Шиду), при чему ће се саобраћај одвијати на другој половини коловоза (смер ка Нишу) и то две траке ка Нишу и једна ка Шиду.

За време трајања радова биће затворене рампе за укључење на аутопут (смер ка Нишу) из улица Шпанских бораца и Антифашистичке борбе и укључења на аутопут (смер ка Шиду) са петље „Сава центар”. Режим саобраћаја на осталим рампама кружних петљи остаје непромењен, као и на осталом делу новобеоградске уличне мреже.

Алтернативни правци на новобеоградској страни у оба смера су улица Милутина Миланковића и Булевар др Зорана Ђинђића. Места укључења и искључења са аутопута су петље: „Тошин бунар” или „Омладинских бригада” преко улица Тошин бунар или Омладинских бригада и „Сава центар” преко улице Владимира Поповића, којом се може приступити Старом савском мосту. Две уливне рампе из улице Владимира Поповића на „Газелу” су отворене, као и две изливне рампе са моста у улицу Владимира Поповића.

Мост „Газела” је отворен у пуном профилу до 25. јула. На алтернативним правцима мреже Новог Београда постављена је саобраћајна сигнализација за вођење саобраћаја.

Секретаријат за саобраћај апелује на суграђане да у току трајања радова на аутопуту максимално користе возила јавног превоза како би се умањиле гужве у зони радова и на алтернативним уличним правцима.

Измене режима линија јавног градског превоза

Због радова на аутопуту на деоници од моста „Газела” до кружне петље (Антифашистичке борбе), од 13. јула биће делимично измењене трасе линија јавног градског превоза на следећи начин.

Линије 17 и АДА 5 ће на делу од моста „Газела” до Омладинских бригада саобраћати следећом трасом: мост „Газела” – излазна рампа са аутопута код „Сава центра”, Владимира Поповића, Милентија Поповића, Булевар др Зорана Ђинђића и даље редовном трасом. Линије 18, 88, 601 и АДА 2 ће на делу од моста „Газела” до Омладинских бригада саобраћати следећом трасом: мост „Газела” – излазна рампа са аутопута код „Сава центра”, Владимира Поповића,  Милентија Поповића, Булевар др Зорана Ђинђића, Шпанских бораца, кружна петља код улице Шпанских бораца, аутопут и даље редовном трасом. Линија 89 ће на делу од моста „Газела” до Омладинских бригада саобраћати следећом трасом: мост „Газела” – излазна рампа са Аутопута код „Сава центра”, Владимира Поповића, Милутина Миланковића, Антифашистичке борбе, Јурија Гагарина и даље редовном трасом. Линија. 94 ће на делу од моста „Газела” до Омладинских бригада саобраћати следећом трасом: мост „Газела” – излазна рампа са аутопута код „Сава центра”, Владимира Поповића, Милутина Миланковића и даље редовном трасом. 

Линије јавног градског превоза у Новом Београду од улице Омладинских бригада ка мосту „Газела” не мењају режим рада и задржавају постојеће трасе. Прецизније, линије 17 и АДА 5 ће на делу од улице Омладинских бригада ка мосту „Газела” саобраћати следећом трасом: Др Зорана Ђинђића, Милентија Поповића, Владимира Поповића, уливна рампа ка мосту „Газела” и даље редовном трасом. Линије 18, 88, 601 и АДА 2 ће на Новом Београду од кружне петље код улице Шпанских бораца саобраћати следећом трасом: Шпанских бораца, Булевар др Зорана Ђинђића, Милентија Поповића, Владимира Поповића – уливна рампа ка мосту  „Газела” и даље редовном трасом.  Линија 89 ће на Новом Београду од раскрснице улице Антифашистичке борбе и Милутина Миланковића саобраћати следећом трасом: Милутина Миланковића, Милентија Поповића, Владимира Поповића – уливна рампа ка мосту  „Газела” и даље редовном трасом. Линија 94 ће на Новом Београду од раскрснице Антифашистичке борбе и Милутина Миланковића саобраћати следећом трасом: Милутина Миланковића, Милентија Поповића, Владимира Поповића – уливна рампа ка мосту  „Газела” и даље редовном трасом.

У склопу поменутих измена режима рада линија јавног градског превоза на аутопуту биће укинута следећа стајалишта: „Сава центар” (у оба смера) на аутопуту за линије 17, 18, 88, 89, 94, 601, АДА 2 и АДА 5, „Београдска арена” („Антифашистичке борбе”) и „Београдска арена” („Шпанских бораца”), у оба смера на аутопуту за линије 18, 88, 601 и АДА2  и стајалиште „Блок 24” (у оба смера), као и стајалиште „Милутина Миланковића” (смер према мосту „Газела”) у улици Антифашистичке борбе за линије 89 и 94.

Возила ће на измењеном делу трасе користити сва постојећа стајалишта јавног градског превоза. Наведени радови неће утицати на привремени режим рада линија јавног градског превоза у склопу радова на мосту „Газела”. Линија 74 „Омладински стадион – Бежанијска коса”, уместо аутопутем и „Газелом” и даље ће саобраћати преко Бранковог моста, а трамвајска линија 13 на релацији „Блок 45 – Баново брдо”.

Напомена: Мапе режима саобраћаја и трасе линија ЈГС-а за време радова можете преузети овде.