петак, 9. јул 2010.

Борба против ксенофобије тема овогодишње студентске недеље

На Интернационалној студентској недељи, која се одржава од 11. до 18. јула, очекује се учешће око 200 студената, 150 из 40 европских земаља и 50 из Србије, речено је на данашњој конференцији за новинаре у Медија центру. Конференцији су присуствовали Коста Андрић, директор Канцеларије за младе града Београда, Марија Булат, председник Студентске недеље и Ана Борош, представник за медије ове манифестације.

– Ово је четврта по реду Студентска недеља, која се одржава уз пуну подршку града Београда, Агенције за сарадњу са невладиним организацијама  и Канцеларијом за младе. Имамо одличну сарадњу са Омладинским савезом, који је организатор ове манифестације, а драго ми је да су ту и они који су били на првој манифестацији, а који су сад у улози доносиоца одлука и који о Србији имају веома добро мишљење. Ова студентска недеља за тему има борбу против ксенофобије и на овај начин, директно и дијалогом доприносимо да таквих тензија буде што мање – рекао је Коста Андрић, директор Канцеларије за младе, додавши да ће ове године учествовати и 40 волонтера из наше земље.

Марија Булат, председник организационог одбора, нагласила је да организациони тим има 30 људи од 15 до 30 година, који су се веома ангажовали на свим пословима у вези  са Студентском недељом, али да је помоћ града Београда у целом послу била од пресудне важности. Без те помоћи града, његових агенција и Секретаријата за омладину и спорт и Секретаријата за привреду не би све изгледало онако како смо замислили и надамо се да ће цела манифестација проћи успешно, казала је Марија Булат.

Према речима Ане Борош, током седам дана биће организовано десет тематских радионица у области медија, филма, фотографије, људских права, екологије и других актуелних тема. Предавање енглеског бихевијористе Дерека Смола одржаће се 13. јула на Правном факултету, а панел дискусија, на којој ће говорити Борка Павићевић, Дарко Рунић, Марко Караџић и представник МТВ-а за Балкан, 16. јула у Народној банци Србије. „Сајам држава” биће одржан у среду, 14. јула, на кошаркашким тернима „Црвене звезде” на Калемегдану, након ћега ће МТВ, као главни медијски покровитељ, организовати концерт на коме ће учествовати групе „Негатив”, „САРС” и други.