уторак, 13. јул 2010.

Представници града посетили салаш „Зелени осмех”

Градоначелник Београда Драган Ђилас и члан Градског већа Мирослав Чучковић посетили су данас учеснике програма „Зелени осмех”на истоименом салашу у Макишу.

На површини од четири хектара у Макишу, Асоцијација за промовисање инклузије Србије (АПИ) добила је од општине Чукарица на коришћење четири пластеника и оспособила их за садњу. Ова асоцијација је такође, у оквиру програма радног ангажовања особа са интелектуалним тешкоћама, обезбедила и средства за уређивање једног пластеника и делимично другог, док је  град Београд са 800 хиљада  динара финансирао уређење преостала два пластеника. Овај износ намењен је за проширење производње и повећање броја ангажованих људи, за куповину фолије за засад, замену дотрајалих носача пластеника, куповину фарбе за антикорозовну заштиту, припрему земљишта за садњу, саднице и куповину алата.

– Пројекат „Зелени прстен“ овде је доживео свој врхунац. Успели смо инклузију ових људи да искористимо тако да се њихови производи нађу на трпезама наших малишана у обдаништима Београда.  Договорили смо се и око неких даљих корака за побољшање услова у којима живе, пре свега обезбеђивањем маркица за превоз, средстава за огрев, а било је речи и о оним крупнијим, везаним за њихово становање. Определили смо знатна средства за ове намене, пре свега републичка влада, а и град се укључио, али то није довољно с обзиром на број корисника. Зато је важно што и општине Чукарица и Савски венац учествују у овом пројекту. То ће знатно олакшати  посао, и у наредном периоду њихове услове за живот сигурно учинити бољим – рекао је Чучковић.

Средствима града уређен је и багреник који се користи у рекреативно-едукативне сврхе, као и простор који ће обезбедити долазак и боравак на салашу током читаве године. То подразумева адаптацију објекта од 40 квадрата, прављење сеника, бетонирање стаза унутар багреника и сађење природне ограде око салаша.

Председник АПИ Србије др Драган Лукић објаснио је да је овај пилот пројекат стартовао јесенас и да ови људи  данас активно раде, доприносе друштву, а плодове свог рада могу сада  некоме и да поклоне. На овом простору тренутно се гаји празилук, паприка и парадајз, а од посађеног жита, чија је жетва у току, очекује се око тона и по брашна које ће бити поклоњено граду  за народне кухиње или за неке друге намене.

У данашњој посети били су и секретар за социјалну заштиту Владан Ђукић, секретаркa за привреду Оливера Савовић и  председник општине Чукарица Милан Тлачинац.