среда, 14. јул 2010.

Изградња јединственог простора за беле тигрове

Београдски Зоолошки врт у наредном периоду добиће јединствен простор за беле тигрове – са каскадама и два дубока базена. Oграђен „ростфрај” жицом и сав у природном, каменом амбијенту засигурно ће овим животињама бити место за уживање. У поређењу са комплетним износом ове инвестиције, пет милиона динара, колико је издвојено из градског буџета, делује скромно, али директор Вук Бојовић каже да и тај новац доживљава као „дар с неба”.

– Осећам се као Алиса из земље чуда и жалим што раније нисам имао прилику да сарађујем с таквим градоначелником као што је Драган Ђилас. Нисам се чак њему директно ни обратио, тражећи скромна средства да се подмири набавка „ростфрај” жице, која ће бити четири метра висока, с још једним метром који иде укосо као заштита. Зато сам се врло зачудио када сам добио онолико колико сам тражио, што говори о великом разумевању за све оно што радимо у овој београдској оази. Жица је морала да буде нерђајућа јер се трудим да свом наследнику оставим што мање главобоље – прича Бојовић.

Да ће простор бити велелепан, могао је данас да се увери репортер Беоинфа. Радови су у току и већ се назире будући изглед. Базени ће бити толико дубоки да ће тигрови моћи да „потону”, каже Бојовић, а део простора од 70, 80 квадрата биће затвореног типа, јер иако су тигрови животиње севера, за будуће младунце је боље да буду у климатизованом простору. Посебну чар даће камене површине у плавичастим, ружичастим и белим нијансама, поклон Зооврту из села Ба.

– У Зооврту, који сам по себи представља драгуљ у центру града, ово ће засигурно бити најлепши део и његов „епицентар”. Трудим се да сваки следећи објекат буде бољи од претходног, тачније најлепши од свих који постоје – истиче Бојовић.

На питање када очекује завршетак радова, он цитира латинску пословицу „смеле срећа помаже” и додаје да када нађе снаге да нешто започне, он то и заврши, а неважно је колико ће се времена утрошити.

Поред ове новине, Зооврт иде и у корак с временом, па је у деловима уведен и бежични интернет, а читава његова прича наредне године моћи ће да се покаже и аудиторијуму од милијарде и по људи, колико се процењује да има гледалаца „Animal planet”, телевизије која је урадила серијал о „Врту добре наде”. Своје искуство од скоро четврт века Вук Бојовић је преточио и у монографију, луксузно издање на 700 страна, које, ипак, носи скроман наслов – „Београдски зоолошки врт”.