четвртак, 15. јул 2010.

Конкурс за расподелу 240 бесплатних интер-рејл карата

Канцеларија за младе града Београда у оквиру пројекта „Интер-рејл за младе Београђане” расписује конкурс за доделу 240 бесплатних интер-рејл карата. Конкурс је отворен за све који имају од 18 до 30 година, пријављено пребивалиште у Београду и важећи биометријски пасош. Конкурс је отворен од 15. јула до 2. августа, а карте ће покривати путовање у непрекидном трајању од 15 дана трасама Интер-рејл железнице.

Интер-рејл карта је флексибилна возна карта која омогућава неограничено кретање кроз 30 европских земаља, а може се искористити до краја године. Уручење карата предвиђено је за 12. август у оквиру прославе Дана младих на Тргу Републике, док је крај акције предвиђен за децембар, када ће се одржати и изложба најбољих фотографија с путовања.

Поводом расписивања конкурса, Коста Андрић, директор Канцеларије за младе града Београда, изјавио је да је почетна идеја била да се свима који до сада нису имали прилике да пуно путују пружи таква могућност без условљавања која се тичу факултетских и других достигнућа.

– Канцеларија за младе расписала је овај конкурс с намером да што више младих људи посети земље и градове Европске уније. На овај начин, град Београд придружује се многим европским метрополама које подстичу мобилност младих.  Сматрамо да је путовање возом најбољи начин упознавања Европе из више разлога – железница пролази кроз пределе који се са аутопута или из ваздуха никада не могу видети, кроз мала места и села за која ни не знамо да постоје а употпуњују слику једне земље и заувек остају у сећању. Железнички систем у Европи изузетно добро функционише, што омогућава брз прелазак из града у град, из земље у земљу, путовање је врло удобно, возови су чисти, купеи пространи и пуни људи који стварају слику једног народа и чине пут краћим и занимљивијим – додао је Коста Андрић.

Немања Радовић, помоћник Секретара за спорт и младину и председник петочлане комисије за избор будућих путника, рекао је да ће бесплатне интер-рејл карте омогућити младима да путују по земљама ЕУ и упознају се са својим вршњацима и с културом земаља које ће обићи. Надамо се да ће позитивна искуства која прикупе на тим путовањима искористити како би унапредили свој живот у Београду, рекао је Радовић.

Након попуњавања пријавног формулара, који се може преузети на сајту www.beograd.rs или у просторијама Канцеларије за младе, прилажу се и додатна документа: фотокопије свих страница и важећег и неважећег пасоша, уверење о пребивалишту (детаљан списак налази се такође на сајту www.kancelarijazamlade.rs). Потребна документација и формулар за пријаве шаљу се искључиво поштом или се лично достављају на предвиђену адресу. Све додатне информације у вези са пријављивањем и условима конкурса могу се добити на наведеним сајтовима или путем телефона 3061-426.