четвртак, 15. јул 2010.

Одржана конститутивна седница Комисије за родну равноправност града Београда

На основу решења градоначелника, образована је Комисија за родну равноправност града Београда, као стручно радно тело сталног карактера. Конститутивна седница одржана је данас, а састав комисије је следећи: председница Јасминка Веселиновић, заменица секретара за социјалну заштиту, заменик председнице Ристо Раца, члан Општинског већа општине Стари град, а остали чланови и чланице су Тања Игњатовић, Христијана Поповић, Лејла Руждић, Ана Буква и Мирослав Јовић.

Најважнији задатак комисије јесте да да свој допринос у активној политици једнаких могућности и родне равноправности кроз развијање практичних механизама за њихово остваривање у свим областима друштвеног живота, применом међународних стандарда, законске регулативе, стратегија и Уставом зајемчених права. Заступајући опште принципе родне равноправности и тежње ка усаглашавању законских и подзаконских аката и њиховој имплементацији, комисија ће деловати на више нивоа успостављајући „мостове повезивања” (градског, општинских, републичког нивоа и међусекторске сарадње).

– Први корак комисије јесте да обавести јавност, све београдске општине, градске секретаријате, Управу за родну равноправност Министарства рада и социјалне политике, повереницу за заштиту равноправности и остале о нашем конституисању и намери да успоставимо сарадњу у заједничком циљу, а то је системско развијање родне равноправности и политике једнаких могућности. Од локалних самоуправа, општина одмах ћемо затражити да нам доставе информације о својим комисијама или саветима за родну равноправност, ако су их створили, и имена особа задужених за ова питања. Тиме правимо први корак ка успостављању мостова комуникације и повезивања, то јест сарадње и усаглашавања нивоа – казала је за Беоинфо Јасминка Веселиновић.

Комисија ће учествовати и у прављењу индикатора и пратити остваривање прописа, стратешких докумената и ефеката ових посебних мера, а активно ће суделовати у најширој јавности на промоцији принципа равноправности полова и превазилажењу друштвених стереотипа. Такође, веома важан задатак биће и давање корисних сугестија и мишљења и предлога у креирању  политике запошљавања заснованој на постулатима равноправности, једнаких могућности и политике недискриминације.