петак, 23. јул 2010.

Уређује се сквер у Земуну

Eкипе ЈКП „Зеленило – Београд” раде на уређењу сквера између Руске, Војвођанске и Скопљанске улице у Земуну. Овај сквер изграђен је пре више деценија, а како у међувремену није било никаквих интервенција, дошло је до великог оштећењa стаза, зелених површина и непостојања дечјих реквизита.

 У оквиру ових радова, централна стаза ширине три метра биће изграђена од бетона, оивичена баштенским ивичњацима и са бордурама од жутих бетонских коцки са обе стране. На појединим деловима ове и стаза које од ње воде у другим правцима, предвиђени су платои за одмор. Ту ће, као и на дечјим игралиштима бити постављено 12  клупа – осам са наслоном и четири без њега и 16 ђубријера. Оба дечја игралишта урадиће се од туцаника, са специјално изливеном гумом испод реквизита за игру (тобоган, пењалица, клацкалица са две руде, две дупле и једна обична љуљашка и једна вртешка). На бетонском зидићу пешчаника биће постављене лајсне за седење. Дечја игралишта, као и цео парк, биће ограђени металном оградом, а жива ограда у окружењу биће обновљена и на појединим местима допуњена. Додатна заштита на улазима биће метални стубићи.

 Од радова на зеленилу већ је уклоњен известан број углавном сувих и физиолошки дотрајалих стабала, раскрчен је подраст и издигнуте крошње стабала која остају. Предвиђена је обнова травњака на местима на којима је у току изградње стаза оштећен, а досејаће се и све травне површине. Када то временски услови омогуће, биће посађено 17 високих лишћара, пет средњих лишћара и три украсна четинара.