уторак, 27. јул 2010.

На градилишту моста преко Аде одржана показна вежба спасавања повређеног радника

На градилишту моста преко Аде Циганлије данас је одржана показна вежба указивања прве помоћи и евакуације повређеног радника коју су извели припадници Горске службе спасавања. Вежби су присуствовали представници Инспектората за рад Министарства рада и социјалне политике, Завода за хитну медицинску помоћ, Црвеног крста Србије, извођача радова на мосту и Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда.

Присутни су могли да виде на који начин је могуће пребацити евентуално повређеног радника са 108 метара високе платформе пилона. У првом случају повређени радник спуштен је уз помоћ крана, док су у другом, знатно компликованијем, повређеног спустили припадници Горске службе спасавања.
– Веома смо задовољни што се на овом градилишту поштују сви безбедносни стандарди и процедуре. Да је то заиста тако, сведочи и податак да су у протекле две и по године овде забележене само две повреде на раду. Још једном се показало да тамо где  послодавци безбедности радника посвећују потребну пажњу, повреда скоро да  и нема. Генерално гледано, међутим, не можемо бити задовољни ситуацијом у Србији, јер велики број послодаваца питањима процене ризика и заштити здравља радника не придаје одговарајући значај. Очекујемо да надлежни органи ажурније поступају по нашим прекршајним пријавама и да казне буду ригозорније – рекао је Радован Ристановић, директор Инспектората за рад Републике Србије.

Представник извођача радова Марио Перисути  рекао је да је данашња вежба показала да овај конзорцијум поштује све домаће међународне и европске стандарде када је безбедност радова у питању.

Перисути је рекао да сви планирани радови на мосту напредују у складу са утврђеним роковима.
– Задњи распон моста, дугачак око 200 метара, скоро је комплетиран и очекује се да буде спојен са пилоном за недељу дана.  Завршен је 24. сегмент пилона и он је сада досегао висину од 108, од пројектованих 200 метара. Радови на другом делу моста такође напредују према плану – рекао је Марио Перисути.

Коловозна конструкција моста налази се на 22. метру пилона, а мост ће укупно бити дугачак 969 метра и широк 45 метара. Имаће  шест коловозних трака, два колосека за шински саобраћај и две пешачко-бициклистичке стазе. Извођач радова је конзорцијум  у саставу PORR Techobau und Umwelt AG” из Аустрије, „SCT dd” из Словеније и „DSD Bruckenbau GmbH” из Немачке.

Читав процес изградње може се пратити путем мрежних камера на интернет-сајту www.savabridge.com