субота, 31. јул 2010.

Омладинци и радници „Чистоће”, „Зеленила”, „Аде” и „Београдвода” данас чистили приобаља

Радници јавних комуналних предузећа „Зеленило” и „Градска чистоћа”, Јавног предузећа „Ада Циганлија” и Јавног водопривредног предузећа „Београдводе”, као и стотињак омладинаца, данас су учествовали у великој акцији чишћења београдских обала и приобаља. Они су од разног смећа, наноса грања и дрвећа и отпада који остављају несавесни грађани чистили обале од ресторана „Венеција” па до Ушћа, од Ушћа до краја савске обале у Блоку 45, од СРЦ „25. мај” па све до краја Аде Циганлије. Ако све обале и приобаља не буду очишћене данас, акција ће се одржати и сутра.

– У великој акцији спремања обала и приобаља данас учествује неколико стотина радника ових предузећа, а ангажовали смо и додатних око стотину омладинаца, чланова омладинских задруга. На овај начин пружили смо могућност младима да, као што су  протекле зиме радили на чишћењу снега, сада помогну и на овим пословима. Нама је то од изузетне користи, а њима прилика да побољшају свој буџет у ове летње дане. Радимо буквално све. Чистимо, косимо траву, прикупљамо пластику, грање и све оно што је вода оставила после великог „боравка” на обалама више од два месеца. Ово ћемо радити и даље у континуитету све док се вода буде повлачила. Ових дана „Београдводе” и „Чистоћа” власницима сплавова бесплатно су делили кесе молећи их да прикупе смеће и изнесу га на обалу, међутим одзив је спорадичан. Негде је успешан, негде нас игноришу, али једноставно тај ред се мора увести. Надам се да ће од јесени када почне да функционише комунална полиција и они поштовати и испуњавати своје обавезе – рекао је Радован Драшкић, директор ЈКП „Зеленило Београд”.

Радници „Градске чистоће” данас су углавном чистили савску страну обале на потезу од Аде Циганлије па до Бранковог моста и даље према Спортско-рекреативном центру „25. мај”.

– У овој акцији данас учествује више од 200 запослених, а ангажовали смо, преко омладинских задруга, и око 30 младих људи. Ангажовали смо и три утоваривача којима ћемо отпад који прикупимо на свим локацијама стављати у наше камионе и одвозити на депонију у Винчи. Још једном морам да апелујем на све грађане који шетају поред Дунава или Саве, који бораве на сплавовима или се возе чамцима да не бацају отпад у реке. На тај начин наш град био би још лепши, а нама би то смањило трошкове, јер не би било потребе за оволиким обимом радова. Протеклих викенда прикупљали смо за један дан у неком делу приобаља око 300 кубика отпада, па очекујемо да ће тако бити и данас – рекао је Александар Стаменковић, генерални директор „Градске чистоће”.

У акцији чишћења приобаља Аде Циганлије данас је учествовало и тридесетак радника  ЈП „Ада Циганлија”, али и око 20 студената. Према речима Роберта Ђукића, заменика директора ЈП „Ада Циганлија”, они ће данас и сутра очистити око километар приобаља. На овој локацији после опадања нивоа реке остало је највише грања и дрвећа. Чишћењу су се у великој мери одазвали и власници сплав-кућица који су уредили просторе око својих објеката.

Радници „Београдвода” и десет омладинаца данас и сутра чистиће леву страну Саве све до хотела „Југославија”.