четвртак, 12. август 2010.

Подељено 240 интер рејл карата

На Међународни дан младих, Канцеларија за младе града Београда обележила је прву годину свог рада доделом 240 интер рејл карата младићима и девојкама који су ту награду добили након расписаног конкурса. Више од половине карата додељено је младима који никада нису путовали у иностранство.

Према речима Косте Андрића, директора Канцеларија за младе, град Београд је доказао да на подједнако добар начин може да води бригу и о старијој и о млађој популацији, али и да реализује најсложеније инфраструктурне пројекте.

– Кад је реч о Канцеларији за младе, у протеклих годину дана имали смо више хиљада директних корисника наших програма и услуга. То је огроман помак у раду са младима, али и основ за наш будући ангажман. Данас је 240 младих људи добило интер рејл карте и ово је први пут да се оваква акција организује не само код нас него и у региону, а да при том није условљена статусом студента и просеком, већ чињеницом да су они који су конкурисали мало путовали. Интер рејл је заправо флексибилна возна карта коју млади могу да користе од почетка септембра па до краја године, а од тренутка када крену да је користе важи петнаест дана и омогућава бесплатно путовање у више од 30 земаља – казао је Андрић. 

Млади људи нису скривали задовољство што ће моћи да пропутују Европу. Неки од њих већ знају дестинације, а неки ће напросто кренути па куд их пут нанесе. Дведесетдвогодишњи Милош Давидовић похвалио је гест Градске управе и каже да ће остварити свој сан да оде у Париз, пре тога у Праг и Минхен, а после вероватно негде на југ, изражавајући наду да ће наредне године бити још више интер рејл карата за младе Београђане. 

Осим наступа познатих ди-џејева, Београђанима су се данас на Тргу Републике представиле разне институције и организиације које се баве проблемима младих, обезбеђују стипендије за студирање, имају предлоге за путовања Европом са малим буџетом и слично. Посебан део целодневне прославе обележила је и акција „Скоцкајте буџет”, коју организују „Pro Cоncept” и БИРН Србија као део пројекта „Око јавних финансија”. Тај пројекат нуди могућност свим заинтересованима да распореде 656 милијарди динара из државног буџета, односно расподеле имагинарни новац који представља буџет за 2010. годину, у складу са својим приоритетима сваком од 26 министарстава.

Светски дан младих Уједињене нације установиле су 1988. године. Наредна година, тачније од 12. августа 2010. до 11. августа 2011. године, проглашена је за Међународну годину младих: дијалог и међусобно разумевање.