четвртак, 26. август 2010.

Отворено Светско првенство слепих и слабовидих у шаху

Данас је у хотелу „Славија” отворено Појединачно светско првенство слепих и слабовидих у шаху. Свечаном отварању овог великог међународног такмичења, на ком ће до 4. септембра своје умеће показати око 100 најбољих слепих и слабовидих шахиста, присуствовали су Расим Љајић, министар рада и социјалне политике, и Горан Шеховић, заменик директора Агенције за сарадњу са невладиним организацијама и европску хармонизацију града Београда.

На Светском првенству ће се играти девет кола, по швајцарском систему и компјутерском паровању, а темпо игре биће два сата за четрдесет потеза, плус тридесет минута до краја партије по играчу. Редовна кола играју се сваког дана од 15 до 20 часова, а на првенству учествује 123 играча из 33 земље са четири континента.

Организатор манифестације је Национални спортски савез слепих и слабовидих, а покровитељи су Секретаријат за спорт и омладину, Агенција за сарадњу са невладиним организацијама и европску хармонизацију, Шаховски савез Београда и Туристичка организација Београда.

Наши шахисти су до сада освајали више одличја на појединачним и екипним интернационалним првенствима, а Миленко Чабаркапа је двоструки првак света у конкуренцији слепих шахиста.