петак, 3. септембар 2010.

Израда локалног плана управљања отпадом на територији Београда

Секретаријат за заштиту животне средине израдиће локални план управљања отпадом на територији Београда. Израду плана ће пратити посебно образована интерсекторска комисија, коју чине представници више секретаријата и других органа и организација града Београда.

– Овај план је од великог значаја за дефинисање циљева и политике у области управљања отпадом. Планом ће се разматрати очекиване врсте, количине и порекло укупног отпада, односно отпада који ће бити искоришћен или одложен на територији града. Планом ће бити дефинисани и циљеви које треба остварити у погледу поновне употребе и рециклаже отпада, а одредиће се и поступци сакупљања неопасног и опасног отпада из домаћинства, смањења количина биоразградивог и амбалажног отпада у комуналном отпаду, као и начини за поновну употребу и рециклажу компонената комуналног отпада. Локални план ће укључити и посебан програм развијања јавне свести о управљању отпадом – рекла је Мирјана Гуцић,  помоћник секретара за заштиту животне средине.

У сарадњи са другим релевантним органима и организацијама града биће разматране и одређене локације за сакупљање отпада, третман и одлагање отпада, а утврдиће се и мере за санацију неуређених депонија и спречавање настајања нових сметлишта. Локални план управљања отпадом се израђује ради успостављања система управљања отпадом на принципу хијерархије у управљању отпадом (смањење количина, поновно коришћење, рециклажа, искоришћење његових корисних својстава у енергетске сврхе или компостирање, одлагање ако не постоји друго одговарајуће решење) у складу са Стратегијом управљања отпадом за период 2010–2019. године, коју је усвојила Република Србија.