понедељак, 6. септембар 2010.

Драгољуб Ђаконовић поделио првацима сликовнице за безбеднији саобраћај

Градски секреатар за саобраћај Драгољуб Ђаконовић поделио је данас првацима Основне школе „Петар Петровић Његош” на Савском венцу сликовнице „10 лекција које живот значе”, у оквиру акције „За бољи и безбеднији саобраћај у Београду – безбедност деце”.

– Свим школама у Београду подељен је едукативни материјал, а у плану је да се наредних дана обиђе што већи број школа у којимa ће се, уз извођење представе трупе „Поветарац”, делити „Саобраћајни буквар”, сликовнице и бојанке на ту тему.  Циљ је да немамо повређену децу у зони школа, на путу до њих, а ово је један од начина како да га остваримо – рекао је Ђаконовић.

Он је том приликом истакао да безбедност деце у саобраћају није само препорука школама, родитељима и надлежним институцијама већ и законска обавеза, у складу са новим законом о безбедности у саобраћају и подсетио на сличне активности Јавног комуналног предузећа „Паркинг сервис”, које својом акцијом „Деца вас моле, успорите поред школе” помаже у заједничком послу. Према његовим речима, у плану је да се деци у неком периоду провери знање тестирањем, чији ће нам резултати показати колико су деца усвојила препоруке, а најуспешнијима ће бити подељене „пешачке дозволе”.

Професор Саобраћајног факултета у Београду и аутор сликовнице „10 лекција које живот значе” Крсто Липовац изјавио је за Беоинфо да се последњих десетек година низ стручњака са Саобраћајног факултета и Полицијске академије бави заштитом деце у саобраћају у престоници. 

Он је нагласио да у том контексту имају велику подршку града, посебно Секретаријата за саобраћај, указавши да је до сада урађено неколико студија и истраживачких пројеката везаних за безбедност деце у саобраћају.

– Идеја је да сагледамо како се у свету решавају проблеми страдања деце у саобраћају, а спознали смо да је најбитиније деци у предшколском и раном школском узрасту дати одговарајућа знања и вештине, као и изградити им ставове које ће користи током живота – указао је Липовац. 

У оквиру кампање „За бољи и безбеднији саобраћај у Београду – безбедност деце”, Секретаријат за саобраћај до сада је поделио поменуте сликовнице и букваре првацима у 169 београдских школа, у 17 градских општина, међу којима је и неколико школа за децу са посебним потребама.