уторак, 7. септембар 2010.

Нов центар за стерилизацију с прихватилиштем за псе на Палилули

Секретаријат за комуналне и стамбене послове – Сектор за зоохигијену је у сарадњи са општином Палилула и ПКБ корпорацијом започео пројекат изградње новог центра за стерилизацију с прихватилиштем за псе, капацитета 550 животиња. Реализација овог пројекта део је спровођења Стратегије за решавање проблема паса луталица на територији Београда, као и Плана масовне стерилизације напуштених паса.

Према речима Владимира Терзина, помоћника секретара за комуналне и стамбене послове, објекат ће се налазити на територији општине Палилула у рејону Падинска скела, на месту старе сортирнице ПКБ корпорације.

– У склопу објекта, осим капацитета за смештај одраслих паса, налазиће се и операциона сала, амбуланта и смештајни простор за штенце, који ће чинити посебно издвојену целину објекта, што ће омогућити већи прихват напуштених штенаца без опасности од евентуалног преноса неке од инфективних болести на старију популацију паса. Град је за израду главног пројекта и дела прве фазе изградње овог објекта издвојио 16 милиона динара. Након потписивања уговора, средства ће бити пренета на рачун општине Палилула, која ће се старати о реализацији овог посла, а према њиховим проценама, објекат би требало да буде завршен до септембра 2011. године – рекао је Терзин.

Према његовим речима, ово је још један од корака ка остварењу крајњег циља, а то је смањење популације напуштених паса на улицама града. Локација на којој ће се налазити овај објекат грађанима ће се можда чинити далеко од града, међутим када је она бирана, размишљало се неколико година унапред. Узето је у обзир неколико кључних фактора, попут величине општине и броја становника, као и веза са другим великим градским општинама.

– Када кажемо да се размишљало унапред, јасно се види и намера да у догледно време овај објекат опслужује и општине које ће бити у његовој непосредној близини, јер изградњом моста Борча–Земун, само неколико километара делиће Палилулу од Земуна, Новог Београда и Сурчина. Ова комуникација ће омогућити и ефикаснији рад служби Ветеринарске установе „Ветерина Београд”, која је задужена да оперативно спроводи одлуке и стратегије града. Ова установа је, иначе, у односу на 2009. годину знатно подигла ефикасност рада, јер се сад обави више од 400 стерилизација месечно, док се раније радило од 100 до 130. Према нашим проценама, на територији Београда више од 60 одсто напуштених животиња већ је стерилисано, чиповано и вакцинисано – истакао је Терзин.

Објекат на Палилули биће последњи оваквог типа, а остали ће напросто бити прихватилишта, односно делта азили, у којима се неће обављати стерилизације. Извесно је да ће најпре бити завршен један такав објекат на територији општине Младеновац, капацитета од 400 до 450 животиња, док је за други на територији Звездаре у току израда пројекта.