уторак, 14. септембар 2010.

Изложбе, предавања и пројекције филмова у склопу „Дана европске баштине”

У оквиру манифестације „Дани европске баштине”, која се традиционално одржава у Београду до 19. септембра, данас ће у Конаку кнегиње Љубице бити отворена изложба „Винча – фрагменти за реконструкцију прошлости”, аутора Милорада Игњатовића, Ненада Тасића и Стевана Ђуричића. Свечано отварање најављено је за 18 сати у Сали под сводовима, док ће је представници медија видети пола сата раније. 

Изложба је, како је саопштено, настала као плод сарадње Музеја града Београда и стручњака који су радили археолошка истраживања на локалитету Винча, у којој ће аутори, на атрактиван и научно-популаран начин, покушати да пренесу публици своја искуства стицана током тог истраживања. Тако ће посетиоци моћи да виде посуде и фигурине из периода 5200–4200. старе ере, из доба неолита, затим бакарног и бронзаног доба, откривених у периоду 1978–2010. године. Већина предмета ће по први пут бити приказана јавности.

Јеврејски историјски музеј организује пројекцију документарног филма „Јеврејско гробље у Београду”, уз предавање директорке музеја Војиславе Радовановић о жалобним обичајима тог народа. Пројекција и предавање, са почетком у 13 сати, одржаће се у свечаној сали поменутог музеја, у улици Краља Петра 71/а, на првом спрату.

Предавање професорке Архитектонског факултета Мирјане Ротер-Благојевић на тему „Градитељско наслеђе и очување културног идентитета Београда” биће одржано у 19 сати у Библиотеци града Београда, у Кнез Михаиловој 56.

У Музеју афричке уметности, Андре Николића 14, биће организоване пројекције филмова о уметничким феноменима јужне Африке. Посетиоци ће бити у прилици да, од 16 до 22 сата, уживају у остварењима „Афрички мотиви”, „Ухамбо”, „Тајна Бушмана”, „Драга Африка”, „Југ”, „Све о уметности” и „Душа гетоа”.

У склопу манифестације и програма „Његово величанство Дунав”, за сутра у 18 сати најављена је презентација „Дунав, културно и природно наслеђе и одрживи туризам у Београду”. Одржаће је Александар Станојловић у Туристичко-информативном центру Туристичке организације Београда у Кнез Михаиловој 6.